Nejlepší studentské podniky v Praze a Brně

22. 9. 2014 | Studentský život

Začátek výuky se vysokoškolákům kvapem blíží. Přečtěte si, kam si jít odpočinout po dni plném přednášek a cvičení.

Praha a Brno, dvě největší studentská města v Česku, studentům nabízejí kromě škol také velké množství volnočasových aktivit. Vedle sportovních areálů, kin nebo divadel tu najdete i spoustu studentských kaváren a hospod. Zjistili jsme za vás, kam stojí za to se vypravit.

Praha

Café Louvre

Hned na prvním místě nemůže chybět vyhlášená pražská kavárna Louvre, kam chodil už Franz Kafka. Přes ulici od vchodu do Národního divadla potkáte studenty, učitele, herce i turisty. S výhledem na Pražský hrad si můžete dát hlavní jídlo, domácí moučníky, kávu i alkoholické nápoje. Espresso stojí 40 korun, pivo necelou padesátikorunu a dvě deci vína přibližně 40 Kč.

Café Rybka

Kavárna a knihkupectví v jednom v Opatovické ulici potěší hlavně příznivce tišší zábavy. K nové knize si můžete dát kávu nebo něco ostřejšího a k zakousnutí třeba domácí tousty.

Café-Pub Atmosphere

V „Atmošce“, která se nachází na Smetanově nábřeží mezi Karlovým mostem a mostem Legií si můžete dát oběd, odpolední kávu i večerní pivo. Velké koupíte za 30–50 korun. Dvojka vína stojí 35 Kč, espresso 36 korun.

Café V Lese

Vršovická kavárna V Lese sice v lese není, ale za návštěvu stojí i tak. Nabízí možnost jen tak posedět, nebo se podívat na některou z pravidelných akcí, které se tu pořádají: koncerty, výstavy, debaty, veřejná čtení, … Na své si přijde každý. Espresso stojí 35 Kč, pivo 30–40 Kč, víno 38 Kč.

Cross Club

Vyhlášený Cross najdete hned vedle holešovického nádraží. Je proslulý výbornou atmosférou, divokými party a různorodým programem. Kávu koupíte za 36 Kč, pivo nebo víno přibližně za 45 korun.

Čítárna Unijazzu

V Jindřišské ulici se nachází čítárna s 1500 knihami. Můžete si dát kávu, půjčit knihu a strávit s ní příjemné odpoledne, nebo dorazit na jednu z pravidelných akcí, které Čítárna nabízí. Úterky patří únikům do světa jiné hudby, ve čtvrtek se konají filmové projekce nebo videoprojekce s přednáškami a besedami. Dále jsou v programu autorská čtení, přednášky, klubové večery či výstavy.

El Mágico

Podnik oblíbený zejména u studentů Vysoké školy ekonomické. Kousek od Jižního města se v něm pořádají velké tematické party, podobně jako třeba na Hvězdě (viz níže) prakticky každý den. Každou party je navíc vybraný drink za akční cenu 39 Kč.

Hany Bany

„Přes den kavárnička jako stvořená pro kavárenské povaleče, ve které si každý může dělat, co chce. K večeru se situace nepozorovaně mění. Vzniká hospoda – pub v irském stylu, dupárna s muzikou a velkým výběrem pití.“ Tak zní popiska z webových stránek podniku Hany Bany poblíž Staroměstského náměstí. Dodejme tedy jen, že káva stojí 30 korun, pivo 30–50 korun a sklenička vína 30 korun.

Klub 007 Strahov

Do hudebního klubu na sedmém bloku kolejí Strahov chodí hlavně studenti ČVUT. Několikrát do týdne tu můžete slyšet živé koncerty tuzemských i zahraničních hudebníků, hrajících zejména tvrdší žánry. Pivo pořídíte za cenu 30–40 Kč, víno stoji 32 korun.

Klub Blanice

Nedaleko kolejí na Jižním Městě se nachází studenty VŠE oblíbený klub Blanice. Kromě výhodné polohy nabízí také pravidelné akce a večírky a nápoje za studentské ceny. Espresso za 22 Kč, pivo kolem 30 Kč, víno za 25 Kč.

Klub Hvězda

V areálu kolejí Hvězda najdete stejnojmenný oblíbený klub. Tematické party, koncerty a další akce se tu konají takřka dennodenně. Ceny jsou studentské, dopravní spojení na poněkud odlehlejší Petřiny dobré i v nočních hodinách.

Krásný ztráty

Známou pražskou kavárnu najdete mezi Staroměstskou a Národním divadlem. Kromě studentů do podniku chodí pražští intelektuálové. Přesto jsou ceny na Prahu spíše studentské. Pivo koupíte za 30–40 korun, víno stojí od 40 do 80 Kč, za černou kávu dáte 29 Kč.

Mrtvá ryba

Podnik s poetickým názvem Mrtvá ryba je studentským klubem Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Už od roku 1992 ho najdete na Albertově. Otevřeno je každý den kromě soboty a kromě obědového menu si můžete dát i zákusky nebo večerní drink.

Nebe Coctail Music Bar

Na koktejl nebo na koncert vyražte do jedné ze tří pražských poboček baru Nebe. Najdete je na Václavském náměstí, v Celnici nebo v Křemencově. Koktejly stojí do stokoruny.

Popocafepetl

Do „Popa“ můžete v Praze zajít hned na čtyřech místech. Najdete ho na Újezdu, v ulici Na Struze, v Melantrichově a v Michalské. Každý z podniků je trochu jiný, všechny ale spojuje přátelská atmosféra a na hlavní město vcelku příznivé ceny. Pivo stojí od 30 do 50 korun, víno 42 Kč.

The Pub

Pub je místo pro všechny pivaře. Posaďte se ke stolu a sami si načepujte zlatavý mok. V Praze podnik najdete pětkrát, v Brně je jednou. A k pivu si můžete dát i oběd, večeři nebo jen něco malého k zakousnutí.

V Sedmém nebi

Kavárna jako stvořená pro studium nebo odpolední kávu s přáteli. Útulná, klidná, přes most od Národního divadla. Kromě kávy, čajů, džusů nebo vína můžete ochutnat i domácí quiche nebo salát.

Brno

Kafec

Nedaleko Filozofické fakulty Masarykovy univerzity najdete útulnou kavárnu Kafec. Její návštěvníci doporučují okusit hlavně snídaně a sladké vafle. K pití pak máte na výběr z téměř dvaceti druhů kávy za ceny okolo 60 Kč. Pokud máte chuť na něco ostřejšího, nabízí kavárna výběr rozlévaných i lahvových vín.

La Dolce Vita

Kavárnu „Sladký život“ navštivte právě tehdy, máte-li chuť na něco sladkého. Domácí makronky, tiramisu nebo dorty prostě musíte ochutnat. Zapít je můžete kávou, vínem nebo koktejlem.

Mezzanine Café

Kavárna a klub Mezzanine je oblíbenou zastávkou brněnských studentů. Podnik pořádá i výstavy nebo koncerty. K nápojům si můžete dát i něco malého k jídlu, třeba panini, utopence nebo nakládaný hermelín.

Pivnice U Kotelny

Kotelnu mají poblíž své alma mater chemici z VUT. Můžou si tady dát oběd, sledovat sporotvní přenosy nebo sem zajít „na jedno“. To tady stojí okolo 30 Kč, víno koupíte taktéž za 30 Kč.

Pivní stáj

Stáj je místo pro pivaře, kteří rádi zlatavý mok z menších pivovarů. Točí tu totiž Svijany, Poličku a Poutníka, půllitr piva koupíte do 30 korun. Přibližně třicet korun dáte i za espresso nebo za sklenici vína.

Pod Lékárnou

Sklepní restaurace a hospoda Pod Lékárnou nabízí kromě prostorného cihlového interiéru také rozsáhlá polední menu. K nim si můžete dát plzeňské pivo nebo moravské víno a protáhnout svou návštěvu až dlouho do noci. Pivo stojí 35–40 korun, černá káva 25 Kč.

Podnebí

Pod Špilberkem najdete útulnou kavárnu Podnebí. Espresso stojí 29 korun, pivo 25 Kč, víno 29 Kč a ke kávě vám rádi připraví snídani snídaňového typu nebo třeba palačinku. V nabídce najdete také mléčné koktejly nebo několik druhů horké čokolády.

Skleněná louka – Místogalerie

Brněnské centrum současného umění ve svém podkroví skrývá kavárnu. Pod dřevěnými krovy si můžete dát kávu nebo pivo a poslouchat třeba autorské čtení, přednášku nebo koncert.

The Pub

Sestřička podniků, které jsme zmiňovali už mezi pražskými podniky. I tady si můžete zahrát na výčepního a pivo si u stolu sami natočit.

Yacht Club

Yacht Club najdete v areálu kolejí Pod Palackého vrchem. Na hudební akce nebo něco teplého k snědku se tu scházejí hlavně místní rockeři. V klubu si ale přijdou na své nejen oni – promítají se tu například sportovní akce.

A na který podnik nedáte dopustit vy?

Zdroj obrázků: freeimages.com

Další články k tématu