Nejdůležitější den v roce pro studenty

16. 11. 2018 | Aktuality

V sobotu slavíme! 17. listopad je totiž mezinárodním dnem studentů, takže rozhodně je co! Navíc je tento den jediným mezinárodním svátkem, který vznikl v naší zemi. Slavit se bude hlavně svoboda, za niž naši kolegové v minulosti i položili životy.

Připomínat si budeme události z roku 1939, kdy byl nacisty při demonstraci zastřelen student Jan Opletal a došlo k uzavření univerzit, i ty z roku 1989, kdy studenti započali sametovou revoluci. A kde jinde oslavit svobodu než na Festivalu Svobody? Ten bude probíhat po celé České republice a my vám z něj přinášíme výběr těch nejlepších studentských akcí.

Největší počet akcí tradičně chystá Praha. Národní třída se zavře pro dopravu a otevře se korzujícím lidem, kteří budou moci posedět v obýváku Václava Havla nebo si udělat výlet do historie ve výukovém autobuse. Nebudou chybět ani komiksy Opráski sčeskí historje. Celou akci pořádá iniciativa Díky, že můžem, kterou založili studenti několika vysokých škol. Tuto akci pořádají již pátým rokem.

„My celý ten den vnímáme jako symbol každodenní svobody, ve které dnes můžeme žít. Možnosti, o kterých se našim rodičům dlouhou dobu jen zdálo a o které se museli právě před těmi 29 lety zasadit. Musíme si ale stále dokola připomínat, že tato svoboda není samozřejmá ani snadná. Hlavní motiv celé akce jsme se pokusili shrnout do krátkého sousloví Díky, že můžem, z čehož bych krom díku vyzdvihl právě poslední slovo. Možná více než samotný stav věcí chceme oslavit možnosti svobodné společnosti, kde se všichni mohou na potřebných změnách podílet,“ vysvětluje mluvčí iniciativy Martin Pikous.

Ulice Albertova – odkud 17. listopadu 1989 vyšel studentský průvod – a prostory tamější Přírodovědecké fakulty se promění ve studentskou vesničku. Program, který si studenti a absolventi Univerzity Karlovy na oslavu svého svátku připravili, bude opravdu nabitý. Na venkovní stagi se budou promítat dobové reportáže. Kolem budou rozmístěny stánky pro prezentaci studentských spolků. Vnitřní program nabídne přednášky na aktuální témata, která rezonují společností. S europoslanci se bude diskutovat o budoucnosti Evropské unie, se spolkem Mladí občané pak o sociálních bublinách.

Druhé největší české město chystá oslavy na náměstí Svobody. Brněnští studenti budou vzpomínat na události let 1939 a 1989 prostřednictvím vystoupení pamětníků i záběrů z té doby. V 19 hodin akce vyvrcholí lampionovým průvodem, který se vydá z náměstí Svobody a bude zakončen na Kraví hoře zpěvem české a slovenské hymny.

Studenti Univerzity Tomáše Bati společně s městem Zlín chystají průvod k uctění památky padlých za minulých režimů a vzpomínkový program na náměstí Míru. Tam bude možné zapálit svíčku a poslechnout si seskupení Sunday Session.

Letošní Festival svobody se pojí také s jedním významným výročím. Tento rok slavíme 100 let od založení republiky, a tak se v rámci festivalu bude i bilancovat. To můžete udělat hned prostřednictvím online dotazníku, kde odpovíte na klíčové otázky pro Česko. Kompletní program Festivalu svobody najedete zde.