Naučte se řeč těla bez kudrlinek a slušnosti

18. 9. 2007 | Přijímací řízení

Kdo se někdy věnoval alespoň chvilku rétorice a neverbální komunikaci, jistě ví, že podstatnou část výuky tvořila pravidla, jak působit na svůj protějšek slušně a podle etikety. Neetické podvůdky a fígle se označovaly za nevhodné a používaly se jen jako odstrašující příklady. Tomu je nyní konec. Německá lektorka rétoriky Gloria Becková učí, jak bez kudrlinek a ohledů dosáhnout svého cíle. Pozn. Článek byl 16. 5. 2013 aktualizován. (kav)

Kdo se někdy věnoval alespoň chvilku rétorice a neverbální komunikaci, jistě ví, že podstatnou část výuky tvořila pravidla, jak působit na svůj protějšek slušně a podle etikety. Neetické podvůdky a fígle se označovaly za nevhodné a používaly se jen jako odstrašující příklady. Tomu je nyní konec. Německá lektorka rétoriky Gloria Becková učí, jak bez kudrlinek a ohledů dosáhnout svého cíle.

Přestože se většina účastníků nejrůznějších kurzů rétoriky a komunikace učí na seminářích spontánní projev, parafráze a jiné obezličky etikety, v hloubi duše je zajímá jediné – jak lhát a intrikovat tak věrohodně, že jim každá oběť uvěří. Této poptávce chce lektorka vyhovět, všimla si totiž, že její studenti obvykle „ožijí“, pokud v hodinách začne vyprávět o metodách vůdců náboženských sekt a jiných ne tak úplně košer praktikách. Rozhodla se proto sepsat knihu, která tuto problematiku uměle potlačované části lidské povahy přibližuje všem zájemcům. Kniha s názvem Zakázaná rétorika obsahuje třicítku vskutku originálních a místy až brutálně otevřených návodů, jak odhodit morální zábrany a s lidmi bezostyšně manipulovat. Lze mezi nimi najít nejen základní techniky, jako je lhaní či drby, ale také techniky vzbuzující dojem čehosi vědeckého, jako jsou třeba disonance, imunizace či reciprocita. Pozornému čtenáři nabídne kniha po přehledu praktik také návod, jak vybrat tu správnou techniku pro konkrétní situaci, do které se čtenář dostal. Následuje popis krok za krokem, jak tuto metodu aplikovat a využít a dosáhnout tak svého kýženého cíle.

Knihu jako takovou však nelze odsoudit. Vždyť záleží na každém čtenáři, jak nových vědomostí využije. Zda si pomocí těchto praktik bude splňovat své sny, či zda znalosti o manipulacích využije k rozpoznání manipulativního chování vůči sobě a bude se proti němu lépe bránit. Neboť poznanému se lépe čelí.

Manipulace jsou v pracovním prostředí, podnikání, politice, médiích nebo jiných společenských oblastech na denním pořádku. I proto je kniha určena především manažerům, obchodníkům, politikům, novinářům, lektorům a studentům. Ale přečíst si ji může každý, kdo má zájem o nakouknutí do tajů komunikace. Sama autorka knihy však radí: Rozhodnete-li se číst tuto publikaci, raději o svém rozhodnutí pomlčte před svými přáteli a nechlubte se jim, že praktiky popisované v knize dokonale ovládáte. Tedy, pokud chcete, aby si vás ještě někdy vážili.

A pro zájemce krátká ukázka. Je zde popsána technika asociace, která sice patří k praktikám mírnějším, ale zato často používaným.

K vaší radosti vidíte kolegyni Milenu, jak se otravuje s nudným úkolem, který musí udělat přesně podle šéfova zadání. Těší vás, že to taky jednou potkalo tu pravou, a posílíte (samozřejmě, že s předstíraným soucitem) její náladu. Použijete k tomu techniku asociace. „Teda, to, co teď děláš, by mě fakt k smrti nudilo. Tam nemůžeš být vůbec kreativní. Připadala bych si jako malý capart, co ještě potřebuje pomoc od rodičů… Chudáčku.“ Slova mohou vyvolávat vůně, chuťové vjemy, sluchové prožitky s vnímáním jiných okolností. Pomocí negativních asociací lze oslabit výkonnost ostatních.

Fotografie: http://www.sxc.hu

Další články k tématu