Nakoupit vánoční dárky a ještě přispět na dobrou věc? To můžete díky studentskému projektu Podpořit.cz

14. 11. 2020 | Stojí za přečtení

unnamedUž jste někdy slyšeli o affiliate marketing? S největší pravděpodobností ano, jen o tom možná nevíte. Pokud totiž sledujete videa na YouTube, určitě už jste affiliate marketing zažili v praxi. Youtubeři propagují různé předměty nebo služby, které si pak vy můžete koupit přes odkaz, který najdete u videa. Tím, že na e-shop „přijdete“ přes tento odkaz a nakoupíte, získá youtuber podíl z prodeje.

Affiliate marketing ale může být využíván i pokud nechcete vydělat sami, ale třeba chcete získat peníze pro charitu a různé dobročinné projekty. Přesně tímto způsobem se rozhodla affiliate marketing využít partička studentů z Newton University, která rozjela projekt Podpořit.cz, píše server Czech Crunch.

Celé to začalo před dvěma lety, kdy s nápadem vytvořit portál fungující na tomto principu přišel dnes 22letý Radim Oulehla. Už měl za sebou několik zkušeností s e-shopy, chtěl však dělat něco, co by bylo přínosné pro společnost. Pro vznik Podpřit.cz ho inspiroval britský web fungující na obdobném principu Give As You Live.

„Díky zkušenostem z e-commerce jsem věděl, že lidem můžu umožnit na internetu nakoupit, přispět na dobrou věc, a přitom neutratit ani korunu navíc,“ vysvětlil Oulehla pro Czech Crunch. Později se k němu připojili další spolužáci Ondřej Machač, Daniel Šikling a Kristýna Můčková. Postupem času se jejich parta rozrůstala o další studenty. Sami si vytvořili web, sami oslovují e-shopy, které by se do projektu chtěli zapojit, zjišťují, kde je třeba pomáhat, a sami také celý projekt financují. Velkou podporu má tým studentů mimo jiné i od své školy. „Celý náš projekt je se školou docela úzce propojený a profesoři i studenti nám vychází vstříc,“ říká Machač.

Na rozdíl od britského projektu, který pomáhá získat peníze pro charity, se tým z Podpořit.cz snaží hledat příběhy konkrétních lidí nebo institucí. Nedávno tak například pomáhal zajistit finance na hygienické pomůcky pro Chráněné bydlení Ovečka v Brně.

A jak celý projekt funguje? Na webu podpořit si vyberete e-shop, kde chcete nakupovat. V nabídce je vše od obchodů s oblečením a elektronikou, až po drogérie a knihkupectví. Kliknete na „nakupovat“ a budete přesměrování do vybraného e-shopu. Pak už si jen vyberete položky a postupujete podle instrukcí daného e-shopu. Stáhnout si můžete také doplněk pro webové prohlížeče, který vás během nákupů on-line upozorní, zda e-shop spolupracuje s Podpořit.cz. Procenta z prodeje pak zamíří k potřebným, takže vy nemusíte utratit ani korunu navíc. Vyplatí se to i obchodníkům, pro které je zapojení do projektu nástroj propagace.

„Lidé přes naši službu prozatím nakoupili za zhruba milion korun a sto tisíc z toho šlo na dobrou věc,“ vypočítává Oulehla. Ačkoliv zakladatelé tvrdí, že lidé často následně přispívají ještě nad rámec procent z nákupu, chtějí svůj projekt posunout ještě dál. Už teď přes Podpořit.cz mohou lidé posílat peníze potřebným napřímo a do budoucna chce tým studentů vytvořit také platební bránu, prostřednictvím které budou moci lidé přispívat pravidelně. Jejich ambice směřují dokonce i k vytvoření vlastní platební karty, která by při každém nákupu posílala část peněz na dobrou věc.

Práce na projektu je tedy opravdu hodně. Momentálně se na něm podílí jedenáct lidí, kteří kromě toho studují a mají ještě zaměstnání. Skloubit to všechno dohromady bývá těžké, ale lidé z Podpořit.cz by neměnili. „Je to naplňující práce, co mě baví a rád si na ni najdu čas. Nic nenahradí pocit, když jedeme za člověkem předat to, na co jsme vybrali peníze,“ vysvětluje Machač.