Na víceletá gymnázia se letos nejspíš dostane jen polovina zájemců

17. 6. 2020 | Aktuality

víceletá gymnáziaVíceletá gymnázia i letos čelila náporu zájemců o studium. Na osmiletá a šestiletá gymnázia se přihlásilo téměř 25 tisíc žáků. Podle statistik z minulých let na tyto školy ale nastoupí přibližně jen 11 700 lidí. Pro víc jak polovinu zájemců tak místo na víceletém gymnáziu nebude.

Největší převis zájemců pociťují pražské školy, kam se hlásí i několik stovek lidí. Víceletá gymnázia přitom každoročně otevírají jen jednu nebo dvě nové třídy. Například na pražské osmileté Gymnázium Nad Štolou se hlásí 424 dětí, přičemž škola jich přijme pouze 60. Nepoměr mezi počtem přihlášených a přijatých trápí zejména rodiče.

„Když člověk vidí to množství zájemců, tak si říká, jestli to má všechno vůbec cenu. Na druhou stranu motivace k přestupu na gymnázium je u syna veliká, protože na základní škole není spokojený. Tak uvidíme, třeba bude mít štěstí,“ prohlásil otec žáka páté třídy, který se na Gymnázia Nad Štolou hlásí.

Celkem se na osmiletá gymnázia hlásí 19 296 uchazečů, na šestiletá pak 5558. Přijímací zkoušky proběhly již 9. června a na rozdíl od minulých měli žáci kvůli epidemii covid-19 pouze jeden pokus. Zrušení druhého termínu vyvolalo vlnu kritiky. Proti byla řada rodičů i některé vzdělávací asociace. Ředitelé oslovených škol nicméně věří, že to nebude představovat problém, protože v minulosti mezi výsledky z obou termínů nebyl velký rozdíl. Výsledky letošních přijímacích zkoušek budou známy 17. června.

Zdroj:
https://www.novinky.cz/

Další články k tématu