Na protest proti povinné maturitě z matematiky vyjdou do ulic tisíce lidí

3. 10. 2019 | Aktuality

demonstrantiO povinné maturitě z matematiky zákonodárci hovoří již celá léta. Podle aktuálně platného zákona by většina středoškoláků měla povinně skládat maturitní zkoušku z matiky už v roce 2022. Proti se však staví kromě studentů dlouhodobě také ministr školství Robert Plaga. Ten se tak pravděpodobně přidá k páteční demonstraci, kterou pořádá na Malostranském náměstí v Praze Česká středoškolská unie. Účast na facebookové událostí zatím potvrdilo přes 17 tisíc lidí.

“Na Facebooku je vidět, že je o tu protestní akci zájem. Pana ministra jsme pozvali, aby se protestu zúčastnil a měl úvodní slovo na Kampě. Bereme ho jako našeho partnera,” uvedl pro server Novinky.cz Viktor René Schilke, zástupce České středoškolské unie. Právě unie patří mezi největší kritiky nové povinné zkoušky. Té by se v budoucnu vyhnuly pouze zdravotní, umělecké a sociální obory. Všude jinde by byla povinná.

Podle Středoškolské unie by maturita z matematiky měla negativní dopad nejenom na celkovou úspěšnost studentů u maturit, ale také na průběh výuky na mnohých školách. Ne každý navíc podle nich bude matematiku v budoucnosti potřebovat, proto by její výběr u maturit měl i nadále zůstat volitelný.

Zdroj: https://www.novinky.cz/