Na prázdniny jako au-pair II aneb Ze života slečny na hlídání

15. 6. 2006 | Studium v zahraničí

Minulý týden vám Vysoké školy. stručný návod na to, jak se stát au-pair v zahraničí. Jistě na tom není nic složitého, chce to jenom trochu kuráže a touhy poznat něco nového. Dnes se naopak podíváme na to, jak se žije au-pairkám v hostitelských rodinách, jaké jsou její povinnosti, úkoly, ale také možnosti poznání a vzdělání.

Minulý týden vám Vysoké školy. přinesly stručný návod na to, jak se stát au-pair v zahraničí. Jistě na tom není nic složitého, chce to jenom trochu kuráže a touhy poznat něco nového. Dnes se naopak podíváme na to, jak se žije au-pairkám v hostitelských rodinách, jaké jsou její povinnosti, úkoly, ale také možnosti poznání a vzdělání.

Co vás tedy čeká poté, co jste absolvovali vyřizování papírů a případných víz, sbalili všechny kufry a dali sbohem rodné hroudě? Je velice pravděpodobné, že po příjezdu do nové země vás bude vaše vybraná hostitelská rodina již vyhlížet a čekat na vás na nádraží či letišti. Poté vás odveze do „nového domova“ a seznámí vás s novým prostředím.

Co je důležité – hned na začátku je třeba s rodinou prodiskutovat denní rozvrh vaší práce a dohodnout se na základních podmínkách. A klidně se nestyďte požádat rodinu o sepsání základních povinností na papír. Pro všechny případy. Také je nutné se dohodnout na pravidlech stravování, používání telefonu, návštěvách přátel apod.

A jaké jsou tedy základní úkoly au-pair? Au-pair pomáhá asi 25 hodin týdně, obvykle asi 5 hodin denně. Navíc od ní může být vyžadován dvakrát až třikrát do týdne tzv. baby-sitting, což je hlídání dětí v noci, kdy rodiče nejsou doma. Pracovní doba bývá rozložena podle požadavků hostitelské rodiny. Mezi povinnosti au-pairky patří také lehké domácí práce, doprovázení dětí do školy a ze školy, příprava snídaně a svačin pro děti, vysávání, žehlení, utírání prachu, uklízení a podobně. Na druhou stranu au-pair nesmí být žádána, aby dělala dlouhé a namáhavé domácí práce a úklidy.

Jako au-pair pak máte nárok na dva volné dny v týdnu (zpravidla víkendy) včetně večerů. Jak s tímto volnem naložíte, je vaše soukromá věc. Máte tak skvělou příležitost např. s kamarádkami ze školy nebo okolí cestovat a poznávat zemi a její tradice. Pokud vás ale rodina pozve na víkend nebo vám nabídne večer v rodinném kruhu, neměli byste tuto příležitost odmítnout. Jde přeci o to, získat si jejich důvěru rodiny a začlenit se do ní.

Většina dívek navštěvuje ve volném čase jazykové kurzy v okolí bydliště. O druhu a kvalitě si rozhoduje každá au-pair sama. Rodina nemusí vždy nutně vědět, kam o svém volném čase odcházíte, ale protože za vás po dobu celého pobytu přebírá odpovědnost, je dobré informovat rodinu alespoň přibližně o tom, jak hodláte strávit své volno. Rodinám se také všeobecně nelíbí, pokud au-pair tráví noci mimo domov.

Je jasné, že vše nebude fungovat od začátku podle vašich představ a bude chvíli trvat, než si najdete své místo v nové rodině. Ale věřte, že s trochou snahy a iniciativy se vám podaří rychle se s novým prostředím sžít. A možná až s odstupem zjistíte, jak moc jste pro svůj život získali.