Na filharmonii za polovic! Jaká bude letošní sezóna prvního českého orchestru?

25. 9. 2019 | Aktuality

orchester_1200Česká filharmonie vstupuje do své 124. sezony. První český orchestr připravil svým posluchačům koncerty plné světoznámých sólistů a dirigentů. Chystá se také na několik turné po Evropě a Asii – představí se například v Londýně, Tokiu, Moskvě, Vídni nebo Paříži. V zahraničí bude Česká filharmonie hojně hrát díla Petra Iljiče Čajkovského, která v uplynulých letech nahrávala pod vedením šéfdirigenta Semjona Byčkova.

V hlavním městě, na podiu Dvořákovy síně Rudolfina během koncertů, které se konají od září do června, vystoupí například klavíristé Francesco Piemontesi, Rudolf Buchbinder nebo sesterské duo Khatia a Marielle Labeque, houslisté Leonidas Kavakos, Josef Špaček, Jan Mráček, Lisa Batiashvili nebo violoncellista Gautier Capucon. Za dirigentským pultíkem bude kromě již zmíněného šéfdirigenta Byčkova několikrát stát také Jakub Hrůša, který zastává pozici hlavního hostujícího dirigenta. Hrůša se také ujme již tradičního Silvestrovského a Novoročního koncertu. Dalšími zajímavými osobnostmi mezi dirigenty jsou Pablo Heras-Casado, který bude u filharmonie debutovat, David Robertson či Giovanni Antonini.

Vedle děl klasiků, jakými jsou Dvořák, Smetana, Brahms nebo Mahler, dostane ve 124. sezoně velký prostor také soudobá hudba – Česká filharmonie uvede díla Luciana Berio, Henriho Dutilleux, Miroslava Srnky nebo Steva Reicha i skladby vzešlé z loňské soutěže mladých skladatelů.

Česká filharmonie již několik let klade důraz na vzdělávací projekty a snaží se hledat další a další cesty, jak přilákat do Rudolfina nové posluchače. Pro nejmenší je tu opět série koncertů s titulem „Tučňáci v Rudolfinu“ nebo komorní koncerty „Filharmoniků na pokračování“, studentům a dospělým jsou pak určeny „Čtyři kroky do nového světa“.

Se snahou „omladit“ publikum v Rudolfinu souvisí i slevy pro studenty – Česká filharmonie nabízí dětem do 15 let a studentům do 26 let vstupenky za poloviční cenu.

 

Zdroje: https://www.ceskafilharmonie.cz