Mít či nemít děti? Rozhodující roli hrají i klimatické změny

23. 10. 2019 | Aktuality

počet dětíBritský princ Harry před časem prohlásil, že s manželkou Meghan plánují mít pouze dva potomky. Jako důvod uvedl ochranu životního prostředí, na které má zásadní dopad přelidněnost planety. Člen královské rodiny však není jediný, který zastává tento postoj. Obava o budoucnost potomstva se mezi lidmi šíří čím dál tím víc.

Z výzkumu pro server Business Insider například vyplynulo, že 30 procent Američanů si myslí, že by lidé měli zvážit negativní a potenciálně život ohrožující změny klimatu, když se rozhodují, zda mít děti.

Výzkum dále odhalil zajímavou souvislost mezi věkem respondentů a jejich názory. Mladí Američané se tématem klimatu zabývají mnohem víc než starší generace, která už má děti odrostlé a řeší tak spíš budoucnost svých vnoučat. Více než polovina respondentů nad šedesát let ve výzkumu uvedla, že klima by nemělo mít vliv na rozhodnutí, zda mít či nemít děti.

Ačkoliv 40 procent všech zpovídaných si nemyslí, že je klima pro založení rodiny rozhodující, počty nově narozených dětí v USA v posledních letech klesají. Nedávno uveřejněné zpráva uvádí, že porodnost v zemi loni klesla na nejnižší číslo za posledních 32 let.

Podle prince Harryho máme jako lidé planetu “ve výpůjčce” a vzhledem k tomu, jak je lidstvo evolučně vyspělé, by tu po nás mělo zůstat něco dobrého i pro další generaci, což podle něj můžeme pomoci zajistit tak, že budeme mít méně dětí.

Zdroj:

http://www.collegenews.com/article/millenials-really-fewer-kids/