Maturitní generálka se odkládá

20. 8. 2009 | Aktuality

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) Miroslava Kopicová dnes rozhodla o odložení konání maturitní generálky na leden 2010.

„Až v průběhu září budeme vědět, zda budou maturity odloženy či ne, případně o jak dlouho. Vycházím tak vstříc především samotným školám, které se díky tomu, že se z maturity stalo předvolební téma, dostaly do nejisté situace,“ vysvětlila ministryně.

„Nejistota je příliš velká. Poslanci původně měli o případném odkladu státní maturity rozhodnout na mimořádné schůzi v létě. Nyní je ale zjevné, že to nestihnou dříve než v polovině září. (…) Rozhodla jsem se odložit maturitní generálku na leden příštího roku. Do té doby se vše definitivně vyjasní. Maturitní generálka pak přinese ty výsledky, které od ní očekáváme,” vysvětlila Kopicová.

Podle Miroslavy Kopicové dělají Ministerstvo i Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání všechno pro to, aby se státní maturita mohla konat v původním termínu, se kterým počítají jak školy, rodiče a žáci, tak i příslušný zákon. „Zároveň se ale musíme připravit i na variantu odložení státní maturity o jeden rok. Všechny kroky činím s ohledem na žáky, školy a rodiče, kteří se dostali do svízelné situace,“ vysvětlila ministryně školství, mládeže a tělovýchovy.

Hlavním úkolem ministerstva je teď podle Miroslavy Kopicové přesvědčit poslance, že odklad o dva roky by znamenal faktický konec myšlenky státní maturity jako takové. A nejen proto, že by stát musel Evropské unii vrátit téměř 200 mil. korun, které na projekt dostal.

Zdroj: Tisková zpráva MŠMT