MATURITA Z ANGLIČTINY: Jak zvládnout didaktický test a naučit se cizí jazyk jednou provždy

22. 3. 2019 | Rady maturantům

learn-english-design-vector-illustration-eps10-graphic_24908-10587

Maturitní zkouška z cizího jazyka se skládá ze tří částí. Jednou z nich je didaktický test, jehož součástí je i poslech, který má ukázat, jak jste schopni porozumět mluvenému slovu. S poslechem se v budoucnu nejspíš setkáte i u zkoušek na vysoké škole, takže vůbec není na škodu, věnovat mu už teď při přípravě na maturitu více času. Proto pro vás máme pár praktických rad, jak to celé zvládnout.

Stačí se obklopit

Jedinou možností, jak si skutečně osvojit cizí jazyk, je poslech. Bohužel na něj ve škole příliš času nezbývá a tak se netrénuje každou vyučovací hodinu. Abyste u maturity či později na VŠ prokázali, že rozumíte cizojazyčné nahrávce, musíte začít s individuálním tréninkem i mimo školu. Jestliže chcete být precizní, můžete se věnovat soustřednému poslechu. To znamená, že se zaposloucháte do čtených textů nebo dialogů, ze kterých si budete vypisovat neznámá slovíčka a fráze.

Druhou vaší možností je, že se poslechem pouze obklopíte. Pořiďte si cizojazyčnou audioknihu, žánrově nejlépe literaturu faktu (znalosti potom uplatníte i u ústní zkoušky). Zakoupíte ji snadno přes internet, ale můžete objevit i něco zdarma na Youtube nebo v aplikaci Spotify. Případně vyzkoušejte aplikaci Podcast Addict. Skrz ní můžete poslouchat zprávy, komediální kanály nebo rozhovory s celebritami v cizím jazyce. Varianty podcastových aplikací existují pro Android i iOS. Pak už stačí jen vzít sluchátka a poslouchat kdykoliv to jde. Při sportu, během úklidu, v autě nebo autobuse.

I v dalších volných chvílích se snažte zůstat cizím jazykem obklopeni. Dívejte se na filmy nebo seriály s titulky či poslouchejte hudbu v příslušném jazyce. I když poslech nebude soustředěný, budete se mu ve finále věnovat mnohem déle a častěji.

Konverzujte

Pokud máte možnost, vyjeďte do zahraničí nebo si popovídejte s rodilým mluvčím. Kromě poslechu tak procvičíte i mluvení, výslovnost a slovní zásobu. Jestliže v tuto chvíli pro vás není nic z toho možné, zkuste se v cizím jazyce bavit o přestávce se svými spolužáky, případně s rodinnými příslušníky.

Užitečné servery

Pro další přípravu můžete využít následující webové stránky.

www.esl-lab.com – najdete tu tři úrovně cvičení a vybírat můžete z celé řady témat. Zvukové nahrávky si lze pouštět i opakovaně. Po nich vyplníte pět otázek a získáte hodnocení.

www.learnoutloud.com – je tu téměř 1500 zvukových souborů rozdělených do 16 kategorií. Před samotným poslechem dostanete instrukce a budete upozorněni na důležitá slovíčka a fráze.

www.englishmedialab.com – zde si můžete stáhnout nebo poslechnout online další nahrávky.

Zdroje: sogoodlanguages.com, jazyky.com.