Maturanti ve větší pohodě. Dostanou více času na didaktické testy

13. 1. 2022 | Aktuality

maturitaLetošní maturanti budou mít na vypracování didaktických testů ve společné části znovu čas navíc. Na studenty skládající zkoušku dospělosti to podle ministerstva školství bude mít pozitivní psychologický dopad. Mohlo by také ubýt žádostí o přezkoumání testů.

Čas na vypracování didaktických testů z jazyků se maturantům prodlouží o 10 minut. Test z českého jazyka budou muset napsat za 85 minut, na ověření jazykových znalostí a čtení u zkoušky z cizího jazyka budou pak mít 70 minut. Čas na poslech zůstává na 40 minutách, stejně jako loni. Limit na vypracování matematických testů se navýší dokonce o celou čtvrt hodinu na 135 minut. Na dobrovolnou matematickou zkoušku s obtížnější úrovní, známou též jako Matematika rozšiřující, budou mít studenti stejně jako minulý rok 150 minut.

Úpravu vyhlášky předložil tým lidí v čele s bývalým ministrem školství a současným náměstkem ministra Robertem Plagou. Podle něj se prodloužení limitu v loňském roce osvědčilo. Zatímco loni byl čas navýšen kvůli distanční výuce, která probíhala většinu školního roku, letos si od něj resort slibuje zlepšení psychické pohody maturantů a více prostoru na kontrolu. Mohl by se také snížit počet žádostí o přezkoumání zkoušky. Právě chyby vzniklé z nedostatku času totiž studenti uváděli jako důvod k přezkumu nejčastěji.

Didaktické testy se budou psát mezi 2. až 4. květnem 2022. Oproti loňsku se letošní maturanti budou pravděpodobně muset v rámci společné části maturitních zkoušek popasovat také se slohovými pracemi a ústními zkouškami. Ty byly loni dobrovolné. Kromě toho budou muset maturanti absolvovat také tzv. profilovou část maturitní zkoušky, jejíž obsah si určují školy a skládá se ze dvou až tří předmětů. Termín pro její plnění je 16. květen až 10. červen 2022.

Zdroje: Cermat, ČT24.cz

Další články k tématu

Neudělal jsem maturitu. Co teď?

Neudělal jsem maturitu. Co teď?

Dostali jste výsledky maturity a na nich to hrozné slovo – neuspěl/a. Zachvátí vás nejspíš pocit paniky. Co teď? Co všechny ty promarněné hodiny učení se, a hlavně, co se bude dít dál? I když to teď nejspíš bude trochu náročnější, určitě nejste v bezvýchodné situaci. Poradíme vám, co dělat, když jste neudělali maturitu. Opravný termín …