Nové centrum MU bude zkoumat plazma

16. 12. 2010 | Aktuality

Masarykova univerzita bude mít vlastní centrum pro výzkum využití plazmatu při úpravě materiálů. Nové centrum zaměřené na výzkum plazmatu a nanotechnologických povrchových úprav materiálů bude zřízeno na tamní Přírodovědecké fakultě (PřF MU). Mělo by se zabývat především vývojem metod využívajících účinku plazmatu při povrchové úpravě materiálů například v textilním, sklářském či automobilovém průmyslu, ale i při výrobě high-tech produktů, mezi které patří třeba solární články a bateriové separátory, i v jiných odvětvích průmyslové výroby.

Centrum bude využívat novou technologii vyvinutou na univerzitě, která dle slov ředitele projektu Mirko Černáka z Ústavu fyzikální elektroniky PřF MU dokáže nahradit chemikálie používané při úpravě materiálů prostřednictvím speciálních elektrických výbojů generujících tzv. studené elektrické plazma.

Dosud používané chemické látky jsou pro firmy, jež je využívají, velmi nákladné. Kromě celkové úspory, kterou zavedení nové metody do výroby přináší, jsou jeho velkou předností také bezpečnost a minimální nároky na obsluhující personál. V roce 2004 byla tato technologie oceněna mezinárodní organizací Central European Initiative v rámci programu From Research to Enterprise.

Na vznik regionálního výzkumného centra získala univerzita téměř 220 milionů korun z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Do výzkumu se zapojí i studenti doktorských programů, avšak přístrojové vybavení využijí i vědečtí pracovníci z jiných ústavů fakulty, například geologové či chemici. Práce na několika nových projektech bude zahájena počátkem roku 2011.

Zdroj: tisková zpráva MU