Maďarsko chce postavit kontroverzní čínskou univerzitu za 33 miliard

5. 6. 2021 | Stojí za přečtení

čínská univerzitaV roce 2024 by v Maďarsku měla začít působit čínská univerzita Fudan. Na výstavbu kampusu obdrží maďarská vláda od Pekingu půjčku ve výši 33 miliard korun. Opoziční politici jsou proti. Projekt by podle nich mohl ohrozit bezpečnost země i celé EU.

Areál univerzity má postavit čínská stavební inženýrská společnost (CSCES). Tuto společnost řada zemí podezřívá z korupce a ze špionáže. „Do zmíněného projektu půjde víc peněz než v roce 2019 do celého maďarského vysokoškolského systému,“ upozorňuje web direkt36.hu.

Proti stavbě čínské univerzity se postavili někteří maďarští poslanci. Žádají o svolání bezpečnostního výboru parlamentu a upozorňují na skutečnost, že univerzita může představovat bezpečnostní riziko pro Maďarsko, Evropskou Unii a NATO.

Web direkt36.hu upozornil i na to, že univerzita spolupracuje s čínskými tajnými službami a provozuje špionážní školu, na které čtvrtina studentů a vyučujících patří do komunistické strany.

Se stavbou univerzity nesouhlasí ani primátor maďarského hlavního města Gergely Karácsony. Poukazuje na to, že na místě, kde vyroste univerzita, měla původně vzniknout nová bytová čtvrť pro mladé rodiny a studenty a chce, aby se o stavbě ještě rozhodlo v místním referendu.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu