Logická olympiáda Mensy zná své vítěze. Letos soutěž probíhala prezenčně i on-line

8. 1. 2021 | Aktuality

MENSA_olympiádaNavzdory omezením způsobeným epidemiím covid-19 zvládla Mensa uspořádat celorepublikové finále tradiční Logické olympiády.

„Každý den jsme sledovali vývoj situace, připravovali různé scénáře, ale nevyvíjelo se to moc nadějně. Nějaký čas to opravdu vypadalo, že letos skončíme už krajskými koly,“ sdělila Zuzana Poláková, koordinátorka Logické olympiády z Mensy ČR.

Změnám se nicméně olympiáda přece jen nevyhnula. Studenti sice soutěžili prezenčně, ale pouze v malých skupinkách v jednotlivých krajích. „Bylo by špatně, kdybychom se v Mense nedokázali popasovat se zadáním vlády a nedovedli třináctý ročník Logické olympiády zdárně až do finále,“ doplnila Zuzana Poláková.

Jenom finalisté z Prahy a Středočeského kraje měli možnost soutěžit v sídle Mensy ČR v pražských Dejvicích. „Vyhrál jsem krajské kolo a lidé kolem mě mi teď věří. Takže se cítím trochu pod tlakem. Pocitově mi ale víc vyhovuje prezenční forma soutěžení,“ podělil se o své dojmy Jiří Moštěk z Gymnázia Jana Keplera v Praze, který se stal pražským vítězem kategorie C krajského kola soutěže. Moštěk se soutěže účastní pravidelně každý rok.

A není jediný, kdo preferuje prezenční formu soutěžení. Stejně to má i Eliška Arltová z Gymnázia v Kladně. Ta se na rozdíl od Moštěka k soutěži vrátila po delší době. Čeká ji na jaře maturita, takže letos měla poslední šanci se olympiády zúčastnit. Postup do finále byl pro ni překvapením. „Oba způsoby mají něco do sebe. Při distanční formě mám klid doma u počítače, v prezenční ale člověk vidí všechny příklady najednou a může mezi nimi lépe volit a to je výhodnější,“ řekla Arltová.

Že je Logická olympiáda celostátní soutěží, dokazují i místa pobytu výherců všech tří kategorií. Jakub Pazdera z Brna zvítězil v kategorii A, kategorii B vyhrál Václav Verner z Prahy a Jakub Kislinger z Klatov se umístil jako první v kategorii C.

Samotné vyhlášení výsledků pak proběhlo pouze on-line. „Je to jediná možnost, jak letošním medailistům poblahopřát k jejich vynikajícímu výkonu. K tomu, jak se vyrovnali s nestandardními podmínkami a jak vyřešili náročné úlohy,“ vysvětlil Tomáš Blumenstein, zakladatel Logické olympiády. Ocenění studenti jako odměnu získali deskové hry a poukazy na elektroniku.

 
Zdroj:
novinky.cz

Další články k tématu