Letní kurzy češtiny stmelují naše krajany z různých koutů světa

17. 8. 2018 | Aktuality

Vědí, že pocházejí z Česka. Češtinu slýchávali nebo ještě stále slýchávají od svých rodičů či prarodičů. Žijí v zahraničí, ale ve svých vískách zakládají české spolky a dodržují tradice a svátky. Pravidelně pak míří na letní kurz češtiny do Dobrušky na Rychnovsku, kde se snaží češtině lépe porozumět.

Letní kurzy češtiny pro krajany žijící v zahraničí každoročně pořádá školící centrum Univerzity Karlovy.  Jedná se o čtyřtýdenní intenzivní výuku spojenou s kulturními a společenskými akcemi a výlety na zajímavá místa České republiky. Studenti se tak seznámí i s naší kulturou a krajinou.

Celý kurz vyjde jednoho účastníka na 1 420 eur. V této ceně je zahrnuta také strava a ubytování. Ministerstvo školství nabízí však také možnost získat stipendium. Komise vybere z obdržených přihlášek šedesát účastníku, nikdo však nemůže stipendium získat dvakrát. Největší zájem o výuku češtiny mají Američané. Ve školních lavicích se potkáte také s českými potomky z Argentiny, Ruska, Řecka, Chorvatska, Jihoafrické republiky nebo Paraguaye.

I věkové zastoupení studentů je opravdu pestré. Není výjimkou, že vedle sebe sedí náctiletí studenti a senioři. Většina starších účastníků jezdí na kurz pravidelně již několik let. Letos se konal 28. ročník, a protože čeština patří mezi těžší jazyky, je třeba si ji připomínat a oživovat. „Přišel jsem, abych správně mluvil, aby mě naučili i psát, protože u nás v srbštině nejsou ty háčky nahoře. U nás je jednoduchá abeceda. Tady jsou háčky, čárky, pak to tvrdé a měkké i. To nemůžeme pochopit,“ řekl pro server iDnes.cz účastník kurzu z Belé Crkvi.

Příští rok se již studenti sejdou v Poděbradech. Středisko v Dobrušce se uzavírá a řada studentů je z toho zarmoucena. Pro postarší kantory to dokonce znamená konec s vyučováním. „Pro mě osobně to znamená smutek, jako když vypouštíte dítě do světa. Já sama se nepřesunu, protože v mém vysokém věku už by to nebylo ani možné. Ale bude mi to líto,“ svěřila se serveru iDnes.cz zakladatelka kurzů Alena Obstová. Změna lokace by přes to všechno neměla ovlivnit kvalitu kurzů.

Zdroje: iDnes.cz,  cuni.cz.