Kurz „Život německy mluvícího obyvatelstva v Olomouci“

29. 3. 2008 | Aktuality

Pampaedie – škola zájmového vzdělávání dospělých (projekt Univerzity Palackého a Olomouckého kraje) realizuje kurz nazvaný „Život německy mluvícího obyvatelstva v Olomouci na konci 19. st.“. Náhled do života německy mluvícího obyvatelstva v Olomouci v daném historickém období získáte prostřednictvím velice zajímavého nástroje – spolu s lektorkou PhDr. Jarmilou Dubovou, Ph.D. se podíváme na obsah rodinných inzerátů a lokální reklamy, které byly publikované v novinách v Olomouci na konci 19. st. Na základě řady ukázek se ponoříme do tajů a zákulisí tehdejší doby a budeme se snažit vyčíst, jak tehdy lidé žili a co bylo tehdy pro zákazníky a výrobce důležité.

Kurz je rozdělen do dvou částí (rodinné inzeráty a lokální reklama):

2. 4. 2008 Historie Olomouce konce 19. století. Rodinné inzeráty v Olomouci publikované německy mluvicím obyvatelstvem v novinách Mährisches Tagblatt v letech 1880 – 1904. Jde o inzeráty seznamovací, úmrtní oznámení, poděkování za účast na pohřbu apod. Z obsahu lze vyčíst, jak tehdy lidé žili.

9. 4. 2008 Lokální reklama v Olomouci v 90. letech 19. století publikovaná německy mluvícím obyvatelstvem v novinách Mährisches Tagblatt. Jde o tištěnou reklamu a z obsahu lze vyčíst, co bylo tehdy pro zákazníky a výrobce důležité.

Kurz je určen zájemcům z řad široké veřejnosti. Zajímavý může být i pro studenty germanistiky, či historie. Koná se v prostorách Katedry sociologie a andragogiky FF UP 2. 4. a 9. 4. vždy od 15.45 do 17.15. Cena kurzu je 100,– Kč.

Přihlášky a více informací na www.pampaedie.cz nebo na info@pampaedie.cz.