Která je pro Vás nej aneb Jak si vybrat vysokou školu?

5. 1. 2006 | Přijímací řízení

Maturita na krku, konečný termín pro podání přihlášek na VŠ se rychle blíží a vy stále netušíte, pro kterou univerzitu se rozhodnout. Mnoho středoškoláků si v zimních měsících láme hlavu nad svou budoucností.

Maturita na krku, konečný termín pro podání přihlášek na VŠ se rychle blíží a vy stále netušíte, pro kterou univerzitu se rozhodnout. Mnoho středoškoláků si v zimních měsících láme hlavu nad svou budoucností. Někteří se bojí, že pokud si teď nevyberou správný obor a vzdělávací ústav, zhroutí se jim jejich kariéra a celý život. V následujících řádcích vám poradíme, podle čeho a jak vybrat školu, která bude nejlépe vyhovovat vašim požadavkům.

Na začátek je třeba se uklidnit. Při zhlédnutí seznamu institucí na této internetové stránce jednoduše zjistíte, že když budete alespoň trochu chtít, na vysokou školu se dostanete. Česká republika i přes svou malou rozlohu nabízí možnost studia na velkém množství univerzit různých kvalit.

Prvním hlediskem při výběru dalšího vzdělání by měl být váš zájem o daný obor. Někteří uchazeči podávají přihlášky jen podle toho, co je „in.“ Chtějí studovat na právech, ekonomii či mezinárodních vztazích, aniž by přemýšleli o tom, zda mají s těmito obory kromě vidiny mnoha peněz něco společného. Rozhodněte se pro odvětví, k němuž jste si vytvořili kladný vztah nebo vás prostě zaujalo. Finanční stránku a následující uplatnění v oboru také nelze opomenout, ale při hledání nejvhodnější školy by toto hledisko nemělo hrát hlavní roli. Není nad to, když si člověk může říct, že jej živí koníček.

Pokud si podáte přihlášky jen na „módní“ obory, riskujete. Na práva, ekonomii atd. je na všech univerzitách nával a dostanou se na ně jen ti nejlepší. To neznamená, že byste si neměli věřit a nezkusit štěstí. Je však dobré nechat si zadní vrátka. Zadními vrátky myslíme obory či školy, které možná na první pohled nejsou atraktivní, nepodléhají sice tak velkému zájmu, ale to nemusí svědčit o jejich horší kvalitě. Podejte si co možno nejvíce přihlášek. Kombinujte různé obory, zohledňujte také procento přijatých. Zároveň však nedoporučujeme podávat velké množství přihlášek na univerzitu, která pro všechny své obory vypisuje totožné přijímací zkoušky (např. brněnská Masarykova univerzita a její Testy studijních předpokladů). Pokud test nezvládnete, může se totiž jednoduše stát, že vás nevezmou ani na jeden obor.

Dobře si prostudujte internetové stránky jednotlivých fakult. Dozvíte se mnoho užitečných informací (procento přijatých, přehled oborů na fakultě, rozvrhy, zapojení školy do mezinárodních vzdělávacích programů atd.). Od věci není absolvovat dny otevřených dveří, které probíhají většinou v lednu a únoru. Mnoho nového vám sice přímo na setkání neřeknou, ale osobně se seznámíte s prostředím školy a jejím zázemím. Zároveň můžete kvalitu výuky prodiskutovat se studenty.

Velkým otazníkem pro čerstvé maturanty bývá, zda kvůli vysněné univerzitě opustit domov. Odpověď zní jednoduše. Jděte tam, kam vás to táhne a neohlížejte se na starostlivé rodiče. Pokud se škola nachází v místě vašeho trvalého bydliště, můžete se těšit na další pohodová léta s vašimi blízkými. Studentský život se všemi klady a zápory si však naplno neužijete.

Se studiem v jiném městě je spojen problém bydlení. Před podáním přihlášky si zjistěte informace o kapacitě kolejí na daném vzdělávacím ústavu. Prváci většinou dostanou koleje bez větších problémů, na studenty vyšších ročníků však na mnoha místech nezbude místo a musí se poohlížet po drahých privátech. Velmi diskutované ubytovací stipendium v tomto směru příliš nepomůže.

Nevyjmenovali jsme zdaleka všechny důležité věci, které musíte zvážit při rozhodování o budoucnosti vašeho vzdělání. Nejdůležitější rada však zní: Zachovejte chladnou hlavu! I při sebelepším výběru můžete v prvním semestru zjistit, že obor, který studujete není to pravé ořechové. Nic se neděje, příští rok zkusíte něco jiného.

Někteří z vás u přijímacích zkoušek ať už z toho či onoho důvodu neuspějí a s výběrem školy se dál zatěžovat nebudou. I pro vás platí: Neházejte flintu do žita a za rok se hlaste znova. Na závěr povzbuzení pro chorobné smolaře u přijímaček: Ne nadarmo se říká, že nejlepší školou je sám život.

Další články k tématu