KROK PO KRŮČKU: Proč vůbec studovat VŠ?

15. 12. 2008 | Rady maturantům

Jako maturanti slyšíte a přemýšlíte o vysokých školách denně. Zvažování oborů a možností vás ale jistě už přivedlo k otázce mnohem závažnější a obecnější: má vůbec smysl na vysokou školu chodit? Není lepší najít si pohodlné místo, mít vlastní peníze a jednou provždy se zbavit zkoušek a učení? Důvody, proč nakonec zvolit univerzitu, nabízí tento článek.

Kdo jiný by mohl na otázku po přínosech a nevýhodách studia na vysoké škole odpovědět lépe než sami studenti. Na různých vysokých školách byla položena otázka: Proč má vůbec smysl studovat vysokou školu? Jak to hodnotíš po několika letech studia? Odpovědi by vám mohly pomoci rozhodnout se, zda v únoru přihlášku nakonec přece jen nepodat.

1. O peníze jde až v první řadě
Nebudeme si nalhávat, že studenti vysokých škol si mohou zrovna vyskakovat, s pomocí rodičů, občasných brigád a stipendia ale nakonec vždy mají na „chléb i hry“. Co ale naši respondenti především vyzdvihovali, jsou pozitivní finanční vyhlídky do budoucna. „Vysokoškoláci mají vyšší platy, snadněji najdou dobře placenou práci a mají na vybranou, co budou jednou dělat“, pochvaluje si Honza z JČU v Českých Budějovicích. Titul je skutečně zárukou lépe placeného zaměstnání a pro někoho je taková motivace více než dostatečná.
Výhodou navíc je, že absolvent VŠ se nemusí nutně omezovat na jediný druh práce, ale studiem rozvíjí různé schopnosti, které využije při hledání zaměstnání. S takovým názorem se ztotožňuje i Zuzka, která v Praze studuje sociální pedagogiku: „Studovat vysokou školu má samozřejmě smysl kvůli dosaženému vzdělání a poté i snadnějšímu hledání zaměstnání, máme jiné vyhlídky do budoucnosti, lepší uplatnění.“ Pro mnohé je přemýšlet o budoucnosti příliš předčasné, vezměte ale v úvahu, že pokud se pro VŠ rozhodnete později, přijdete o studentské výhody do 26 let. A potom už o peníze určitě půjde.

2. Práce všeho druhu
Proč je s VŠ větší šance se uplatnit? Protože studiem na akademické půdě můžete získat cenné schopnosti, které následně v zaměstnání využijete. Veronika, která za studii odešla do Olomouce, uvádí celý výčet: „Teprve na vysoké jsem se naučila, jak a kde hledat informace, ptát se, organizovat svůj čas, nést opravdu plnou zodpovědnost za to, co dělám, přemýšlet o informacích, které se ke mně dostávají a ne je jen přebírat, zlepšila se má odborná komunikace a zdokonalila jsem se v práci na počítači.“ Nezapomeňme také na výuku jazyků, které je na vysoké škole věnován většinou dostatečný prostor a její kvalita bývá poměrně vysoká.
Exaktní i humanitní vědy vás navíc mohou naučit přemýšlet novým způsobem a dívat se tak na svět z jiného úhlu. Ivan, student fakulty sociálních studií v Brně, zdůrazňuje: „Štúdium ma naučilo kriticky myslieť, diskutovať a logicky argumentovať.“ Pavlína, která studuje antropologii v Plzni, je dokonce přesvědčená, že během vysoké školy „občas padnou určité mýty, které se člověk dozvěděl na střední škole.“

3. „Mám to rád“
Pokud máte to štěstí a studujete obor, který vás skutečně baví, máte jedinečnou příležitost věnovat mu většinu času. Už proto, že studiem konkrétního oboru se zbavíte všech předmětů, které jste měli na střední škole jaksi „povinně navíc“. Ať už jde o chemii nebo hudební výchovu, na univerzitě si můžete vybrat už jen to, do čeho jste skutečně nadšeni. „Studovat vysokou školu má smysl v tom, že se člověk ještě víc zaměří na to, co ho zajímá“, přitakává Martin studující v Praze zemědělství tropů a subtropů.
„Školu studuji proto, abych získal znalosti ke svému vysněnému zaměstnání“, přiznává Petr, student geografie na UK v Praze. Vysoká škola zkrátka ideálně prohloubí znalosti v oblasti, která vás zajímá. Ivan k tomu dodává: „Ako hlavné prínosy štúdia na VŠ vidím možnosť podrobne sa venovať problematike, čo ma zaujíma, a rozšíriť si všeobecný prehľad.“ Rozšíření všeobecného přehledu je obecně velkou výhodou studia na vysoké škole.

4. Nejlepší léta života
Snad každý student by souhlasil, že přes všechny obtíže je život na vysoké škole přece jen sladký. Námi dotázaní se shodli především na tom, že studentská léta jsou skvělou příležitostí osamostatnit se . Martin to komentuje: „Člověk prostě prchne z rodné vísky, která se mu zajídá, a objevuje svět ve větším městě.“ Veronika si změnu po maturitě rovněž nemůže vynachválit: „V mém případě jsem také poznala krásné město, které se mi stalo druhým domovem, a téměř úplně jsem se za studií osamostatnila.“
Nové prostředí samozřejmě souvisí s novými lidmi a kontakty, které se vám můžou jednou hodit. „Vysokoškoláci jsou jiná sorta lidí“, dodává Zuzka. Pavlína je spokojená i s atmosférou, která se se střední školou nedá srovnávat: „Díky malé velikosti katedry antropologie jsme taková malá rodina, a tím pádem nemám pocit nějaké zdi mezi učiteli a studenty.“ Kromě nových přátel nelze nezmínit také mnohé možnosti vycestovat v rámci mezinárodní spolupráce a programů, zapojit se do různých projektů a užívat si nových, dosud neobjevených možností. Zkrátka, jak říká Petr, „ prodloužit si mládí studentským životem“.

Pokud vás výše uvedené argumenty stále nepřesvědčily, můžete se na věc podívat i očima Ondry, studenta VŠE v Praze. „Studium na vysoké škole se vyplatí, pokud získaný užitek převýší obětované příležitosti studia. Užitek může být vyjádřen v penězích, jako třeba o kolik vyšší bude můj celkový budoucí příjem s VŠ titulem (a tím pádem předpokládanou lepší prací a vyšším příjmem) než bez titulu. Může to být ale i jakýkoli jiný užitek, třeba přátelé ze studia, zážitky…“. Zuzka všem váhajícím nakonec vzkazuje: „Jde o to, využít a vymáčknout ze studentského života co nejvíce, co nejvíc se toho naučit, abych se jednou neohlídla a neměla pocit, že jsem něco zmeškala a musím to dohánět ve třiceti.“

Přečtěte si také: ANKETA: Podle čeho jste si vybrali obor na VŠ?