Konec fosiliím! Studenti v rámci „sametového“ týden chystají stávku

11. 11. 2022 | Aktuality

studentská stávkaV týdnu před 17. listopadem se někteří studenti plánují sejít k okupační stávce v prostorách svých univerzit. Chtějí tím upozornit na klimatickou krizi a další přidružené celospolečenské problémy, jako je válka na Ukrajině, energetická krize, polarizace společnosti nebo nárůst popularity krajní pravice. Stávka má být hlavně apelem na vedení univerzit a vládu, aby v těchto oblastech podnikly razantnější kroky. Je také součástí hnutí #EndFossil, které funguje na školách napříč zeměkoulí.

V rámci okupace bude probíhat alternativní výuka, workshopy, setkávání, koncerty a pléna. Mezi těmi, kdo přislíbili účast, jsou Filozofická a Přírodovědná fakulta Univerzity Karlovy, studenti DAMU a FAMU, brněnská Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity nebo JAMU. V Olomouci okupační stávka proběhne na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci.

Akci organizuje hnutí Univerzity za Klima. To vzniklo v roce 2019 jako reakce a vyjádření podpory středoškolským stávkám Fridays for Future. V současnosti sdružuje především pražské studenty a další členy akademické obce, kteří chtějí s klimatickou změnou bojovat.

„Symbol studentského boje nám přijde silný, ale nelíbí se nám, že se z něj v posledních letech stává spíš vyprázdněný kýč… Přitom studenti v listopadu 1989 ve svém provolání mj. mysleli i na zanedbaný stav našeho školství, zdravotní péče a životního prostředí nebo sociálně slabé a potřebné,” objasňují organizátoři na stránkách hnutí Univerzity za Klima důvody, proč si ke stávce vybrali zrovna tento termín.

Zdroje: Univerzity za Klima.cz

Další články k tématu

Diplomy mrtvých i pouštění lodiček. Česko slaví Mezinárodní den studentů

Diplomy mrtvých i pouštění lodiček. Česko slaví Mezinárodní den studentů

Jako každý rok bude i letos 17. listopad patřit vzpomínkovým akcím a oslavám. Pořádat se budou koncerty, průvody a shromáždění u příležitosti Mezinárodního dne boje za svobodu a demokracii. Slavit se bude také Mezinárodní den studentů. Kam letos vyrazíte slavit vy? Praha pije svařák Jako každý rok i letos pořádají studenti Univerzity Karlovy na Albertově …