Koleje hlásí stop stav, pronájmy jsou ale dražší

6. 9. 2023 | Studentský život

bydlení na kolejích
Konec prázdnin je pro studenty často ve znamení hledání bydlení na nadcházející semestr. Koleje ve velkých městech hlásily už zhruba v polovině měsíce srpna plno. Bydlení na privátu je zase méně dostupné – finančně i kvůli postoji pronajímatelů.

Plno mají některé koleje v Praze a v Brně. Ze sta procent je zaplněna brněnská Masarykova univerzita. Obsazených je také všech 10 962 lůžek, které mají k dispozici koleje Univerzity Karlovy. Podle mluvčí Petry Klusákové nejstarší česká univerzita odmítne každý rok 10 až 15 procent žádostí o ubytování. Obsazeno má i pražské České vysoké učení technické, na jehož kolejích je ubytováno 5500 vysokoškoláků. Vysoká škola ekonomická, další z pražských vysokých škol, obdržela čtyři tisíce žádostí o ubytování, k dispozici má ale jen 3800 lůžek.

Anežka Coufalová v září nastupuje na Masarykovu univerzitu v Brně. Čtyřlůžkový pokoj ji vyjde na přibližně 3500 korun za měsíc. „Říkala jsem si, že to bude finančně nejvýhodnější a popravdě si myslím, že to tak i je,“ vysvětlila Anežka.

Kolejím dal přednost i Lukáš Vlček, který od září bude studovat francouzštinu na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Zatím neví, jaký pokoj dostane a kolik ho bude stát, ale počítá s částkou přibližně šest tisíc korun měsíčně. „Přijde mi to dost. Zatím mě to ještě neodradilo, ale příští rok už bych se asi domluvil s kamarády a šli bychom na byt. Určitě by to vyšlo levněji než koleje,“ podělil se o své plány Lukáš.

Cena pokojů na kolejích se liší podle města, kde se škola nachází, i podle velikosti pokoje. Na Univerzitě Karlově zaplatí studenti za jednolůžkový pokoj od 133 do 277 korun za noc, za dvoulůžkový pokoj pak 106 až 209 korun. Masarykova univerzita nabízí jednolůžkové pokoje za 168 až 278 korun za noc a dvoulůžkové za 146 až 219 korun.

Na koleje se ale nechce všem studentům. Student VŠE Jakub strávil první tři semestry na koleji. Během čtvrtého semestru studoval v zahraničí, kde si vyzkoušel bydlení v nájmu – a zalíbilo se mu.

„Došlo mi, že byt je pro mě mnohem lepší, svobodnější. Navíc jsem v tom třetím semestru na koleji nebyl až tak spokojený. Jednou za dva tři dny projedu facebookové skupiny nebo jiné stránky, které nabízejí spolubydlení. Tohle dělám už od začátku července,“ vysvětlil Jakub.

Zatím ale nenašel cenově přijatelné bydlení. „Ideálně bychom chtěli platit pět až sedm tisíc na osobu, a to počítáme klidně i se sdíleným pokojem. Nabídky jsou teď ale osm až 10 tisíc za sdílený pokoj,“ říká. Podobnému problému čelí celá řada studentů.

„Trh s pronájmy je v současné době poměrně přehřátý, protože mnoho lidí, kteří by si dříve chtěli nemovitost koupit, dnes kvůli vysokým úrokovým sazbám preferuje nájemní bydlení,“ říká realitní makléř Štěpán Gjurič. Vysoká poptávka o nájemní bydlení tak zvyšuje i jeho cenu.  Možnosti studentů limituje také postoj některých pronajímatelů. Někteří z nich považují vysokoškoláky za rizikové nájemníky a upřednostňují rodiny či páry.

Nejvyšší nájemné zaplatí studenti v Praze. Pokoj v 70metrovém bytě v širším centru vychází průměrně na více než 13 500 korun za měsíc. V Brně za srovnatelně velký byt student zaplatí skoro 11 tisíc a ve třetím největším českém studentském městě, v Olomouci, něco přes osm tisíc korun.

„V Praze se nyní pohybujeme na průměrné úrovni cca 350 Kč/m2, ale najdeme velké rozdíly dle lokality a standardu. Není výjimkou, že ceny přesáhnou i 500 Kč za metr čtvereční měsíčně,“ upřesnil Gjurič.

Zdroj: Seznam Zprávy

Další články k tématu

Zdražují byty i koleje. Studenti řeší, kam jít bydlet

Zdražují byty i koleje. Studenti řeší, kam jít bydlet

V Česku na vysokých školách studuje celkem 300 tisíc lidí. Spousta z nich musela v září řešit ubytování. Situaci jim letos komplikuje inflace. Kvůli ní výrazně rostly ceny nájmů. Za rok to bylo o 30 procent, za posledních šest pak dokonce o necelých 90 procent. Studenti tak řeší dilema, kde bydlet. Ceny za ubytování totiž rostly i na …

Ubytování pro studenty zdražilo a je méně dostupné

Ubytování pro studenty zdražilo a je méně dostupné

Ruská agrese na Ukrajině, dramatický nárůst cen energií, inflace a doznívající dopady koronavirové pandemie – i kvůli tomu mají letos studenti problém sehnat ubytování. Koleje i priváty jsou dražší a není jich dost. Studenti, kteří se se začínajícím akademickým rokem plánují stěhovat, se tak musí připravit na komplikace. Situace se navíc v průběhu roku může ještě …

Život na koleji: 8 rad, jak využít prostor pokoje na maximum

Život na koleji: 8 rad, jak využít prostor pokoje na maximum

Mnoho studentů stráví většinu svého vysokoškolského studia na koleji. Tamní pokoje ale mívají uniformní podobu, jsou velmi neosobní, leckdy navíc i malé. To však neznamená, že si je student nemůže přeměnit podle svého vkusu a opticky je zvětšit a zútulnit. Takže jak na to? Čím míň, tím víc Přecpaný prostor působí stísněným dojmem. Proto se …