Kdy žádná slova nepomůžou?

18. 5. 2007 | Rady maturantům

Na maturitu se můžete naučit sebelíp, a přesto zkoušející o svých znalostech nepřesvědčit. Proč? Až 80 % komunikace se totiž děje beze slov. Chcete-li zvýšit své šance, může vám pomoci náš článek o vhodném oblečení a neverbální komunikaci.

Na maturitu se můžete naučit sebelíp, a přesto zkoušející o svých znalostech nepřesvědčit. Proč? Až 80 % komunikace se totiž děje beze slov. Chcete-li zvýšit své šance, může vám pomoci náš článek o vhodném oblečení a neverbální komunikaci.

4 sekundy rozhodnou První 4 sekundy prý rozhodnou, jaký uděláme první dojem. V komisi vás mnozí znát nebudou a budete na ně tedy chtít dobře zapůsobit. Jak na to? Vstupte do místnosti pokud možno sebevědomě s mírným úsměvem. Velmi důležitý je oční kontakt – zpříma se podívejte na všechny zkoušející.

Kolínská – tajná zbraň Kluci to mají jasné: prostě si vezmou oblek a nemusí nic řešit. Jen bych je chtěla upozornit, že k saku se tenisky, byť černé, opravdu, ale opravdu nehodí. Jemná kolínská vám jistě nakloní i ty nejpřísnější profesorky ze zkušební komise. Než vstoupíte do zkušební místnosti, mrkněte ještě naposledy do zrcadla – poklopec zapnutý, klopy kapes venku, boty nablýskané, oblečení bez šmouh?

Neuvádějte zkoušející do rozpaků U holek zpravidla vládne před maturitou kvůli oblečení pořádná panika. „Je lepší sukně, nebo kalhoty? Musím mít kostým?“ řeší se v šatnách a na chodbách. Zkušenosti mluví jasně: oblečte se hlavně pohodlně. Klidně postačí hezké letní šaty, v kostýmu vám bude stejně vedro a sako si pravděpodobně sundáte. Pozor, ať nedopadnete jako „mladá stará“. Pumpky po babičce byly možná kdysi šik, ale teď raději sáhněte po něčem modernějším. Faux-pas je, pokud je oděv příliš průsvitný, popř. vezmete-li si pod světlou halenku černé spodní prádlo. To by ostatně nemělo být za žádných okolností vidět – vykukující ramínka podprsenek ani šňůrky od tang zkoušející neohromí. Rozhodně se dále vyvarujte přehnaných výstřihů či příliš krátkých sukní. Mužskou část komise byste možná zaujaly, zároveň je ale můžete uvést do rozpaků. U žen v komisi si to potom téměř jistě rozházíte. Ještě přepudrovat nos a hurá do jámy lvové!

Kůl nebo hrbáč? Oblečení bychom měli, ale pro dobrý dojem toho můžete udělat mnohem víc. Třeba držet správný postoj. Často se nevědomky bohužel opíráme o zeď nebo nábytek, hrbíme se a různě kroutíme údy. Musíte najít kompromis mezi strnulým postojem a´ la kůl v plotě a hrbáčem. Tak tedy: nerozkročujte příliš nohy a nedávejte ruce v bok! Hlavu držte vzhůru. Pozor na přílišné házení hlavou – značí to pohrdání nebo odstup.

Jak si sednout Kroutíte se jako žížala, pokud musíte sedět na nepohodlné židli? U maturity se to pokuste ovládnout. Posaďte se vzpřímeně blíže k opěradlu. Na okraji židle budete vypadat jako prvňáček. Nerozvalujte se. Můžete si dát nohu přes nohu. Ruce položte do klína a obohacujte hovor přirozenými gesty. Nepůsobí hezky, když zkřížíte paže na prsou, blokujete tím komunikaci.

Tak hodně zdaru!

Další články k tématu