Kasárny se změní na vzdělávací středisko

25. 2. 2004 | Aktuality

Opuštěný areál kasáren v Uherském Hradišti by se mohl nejpozději do tří let proměnit na nové středisko vysokoškolského vzdělání. Uvolněné prostory využije jako svou pobočku hned několik univerzit a fakult.

Opuštěný areál kasáren v Uherském Hradišti by se mohl nejpozději do tří let proměnit na nové středisko vysokoškolského vzdělání. Uvolněné prostory využije jako svou pobočku hned několik univerzit a fakult. Nejprav­děpodobnějšími kandidáty jsou Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, ostravská Bezpečnostní fakulta a pražská Chemicko-technologická fakulta.

Jaké obory bude možné v Uherském Hradišti studovat? Uvažuje se o přípravě budoucích technologů, speciálních pedagogů, ale také profesionálních hasičů a špičkových bezpečnostních pracovníků. Město už hledá provozovatele vzdělávacícho zařízení, a i když není zřizovatelem ani investorem nové školy, poskytne uvolněné pozemky a bude se pokoušet o získaní finančních prostředků z grantů Evropské unie.

Plán vzdělávací zóny, který má plnou podporu Krajského úřadu ve Zlíně, počítá s místem pro 1500 studentů. Přibližně tisícovku z nich budou tvořit vysokoškoláci a zbývající část návštěvníci vzdělávacích kurzů. Vysokoškolský komplex v Uherském Hradišti má poskytnout ubytování přibližně 500 studentům a kromě sportovního školícího střediska se počítá i s kongresovým centrem.

Zdroj: iDnes