„Je to neobvyklé, ne nemožné“, říká děkanka technické fakulty

27. 2. 2010 | Stojí za přečtení

Jak se cítí právě zvolená žena ve vedoucí pozici technické fakulty? Jaké plány do budoucna má? Profesorku Jarmilu Dědkovou, novou děkanku Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně, vám představí následující rozhovor.

Jaké jste měla pocity bezprostředně po zvolení děkankou?

Přiznám se, že to pro mě bylo překvapení, získat takovou důvěru. Současně je to velká zodpovědnost a závazek do budoucna, protože všichni víme, že tato doba není zrovna nejlehčí, ale ta podpora je významná a znamená to pro mě hodně.

Kolik času Vás stála příprava kandidatury a proč jste do této výzvy vlastně šla?

Byla jsem vyzvána svými kolegy. Nepředpokládala jsem, že na elektrotechnické fakultě by žena mohla zastávat tuhle významnou funkci, ale pokud ta důvěra byla, tak jsem do toho ráda šla. Kandidaturu jsem si samozřejmě připravovala, bylo potřeba zvážit a prodiskutovat řadu věcí. Těžko odhadnu časově, jak dlouho ta příprava trvala, protože souběžně s tím bylo potřeba zajistit běžné záležitosti, které souvisí jednak se studiem a také s činností studijní proděkanky, takže nebylo možné separovat tuto přípravu. Ale všechny volné chvilky jsem věnovala tomu, abych si promyslela další činnost a plány do budoucna.

A co říkáte na to, že jste první žena vedoucí Fakultu elektrotechniky? Obáváte se toho?

Pokud jsem získala důvěru a podporu, tak v tom velký rozdíl nevidím. Určitě mám jiné schopnosti a vlastnosti pro práci než muži, ale nemyslím si, že jsou horší nebo špatné. V této funkci nejsem ani jediná děkanka technických oborů. V Praze na stavební fakultě je děkanka a na sousední fakultě podnikatelské je rok ve funkci paní Anna Putnová. Já bych spíš řekla, že je to neobvyklé, než nemožné. Ale já se toho nebojím a věřím, že v týmu bude všechno dobře fungovat. Sám o sobě toho člověk moc nezmůže, ale já v tomto hodně spoléhám na to, že v týmu budeme každý vykonávat to, co je potřeba, v rámci svých kompetencí.

Co Vaše zvolení bude znamenat pro studenty? Všichni víme, že jste ke studentům vždy velmi vstřícná.

Já už jsem konstatovala na mnoha fórech, jsem velice ráda, že v současné době je spolupráce se studenty výborná. Realizují se tady aktivity, které pomáhají nejen vedení fakulty, ale také spojují nebo organizují studenty a dávají jim příležitost zapojit se i do jiných než studijních aktivit, třeba sportovních nebo společenských. Věřím, že budeme v tomto duchu pokračovat i nadále, spolupráce se bude rozvíjet a pomůže nám to také zviditelnit fakultu uchazečům o studium.

Oslavila jste nějak Vaše zvolení?

Přiznám se, že zatím na to moc prostoru nebylo, spíš jen symbolicky se svými kolegy, protože pořád dobíhají aktivity, které je potřeba dokončit. Velkou oslavu jsem zatím nerealizovala. Samozřejmě jsme slavili v kruhu rodiny.

Jak hodnotíte práci svého předchůdce? Hodláte pokračovat ve stejném směru, nebo udělat nějaké změny?

Já si práce a všech aktivit současného pana děkana velice vážím. Pro fakultu měl významný a zásadní přínos. Pomohl nastavit pravidla taková, aby umožňovala rozvoj na všech pracovištích a já bych se v žádném případě z tohoto směru nechtěla orientovat někam jinam. Budu velice ráda, když se mi podaří tento trend udržet. Žádné zásadní změny neplánuji. Jen, pokud by si to vyžádala situace vyvolaná nějakými vnějšími subjekty.

Děkuji za rozhovor.

Autor: Zuzana Moldříková Text vychází z tiskové zprávy Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně.