Jak si najít kamarády na vejšce

17. 8. 2019 | Pro uchazeče na VŠ

?????????????????????????????????????????????????????Strávit celou dlouhou dobu studia bez přátel by byla obrovská škoda, obzvlášť když univerzity nabízejí tolik možností a způsobů, jak se seznámit s lidmi s podobnými zájmy. Ideální je začít si budovat přátelství již v prvním semestru.

Spolky

Na univerzitách existuje mnoho studentských spolků napříč obory.  Členství v podobném uskupení je skvělý způsob, jak se seznámit s lidmi, kteří mají stejné zájmy jako vy.

Říkejte ano

Pokud nevyklouznete ze své ulity, nové přátele si nenajdete. Roli v tom hraje také pohodlnost. Není úplně jednoduché připravit se na párty a vyrazit vstříc víru velkoměsta, když zrovna ležíte pohodlně na gauči. Když však zatnete zuby, překonáte nechuť a vykopete se ven, dost možná budete příjemně překvapeni a seznámíte se s řadou zajímavých lidí. A i kdyby ne… je to jen jeden večer:-)

Menza

Stejně jako na základce mohou i na vejšce vznikat nová přátelství nad talíři s knedlíky a UHO. Jestli máte to štěstí (či smůlu, záleží na kvalitě jídel), že chodíte do menzy, zkuste navázat hovor s dalšími strávníky. Dobrým námětem k prolomení ledů je právě již zmíněná univerzální hnědá omáčka.

Iniciativa

Pokud vám někdo připadá sympatický a chtěli byste se s ním seznámit, nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je dát se s ním do řeči. Jestli chodíte na stejný předmět, námět k hovoru máte předem daný. Můžete tak začít například tím, že se svého spolužáka či spolužačky zeptáte, jak se popasoval s úkolem, který jste měli vypracovat, nebo jak si vedl/a při zkoušce. A pokaždé, když si sednete vedle člověka, kterého neznáte, pozdravte ho a představte se. Nikdy nevíte, zda se z něj nevyklube váš nový nej kámoš.

Choďte brzy

Když se do učebny vřítíte vždycky pět vteřin před začátkem výuky nebo dokonce ve stejnou dobu jako vyučující, moc příležitostí popovídat si se spolužáky mít nebudete. Raději si zkuste pospíšit a dorazte aspoň o deset minut dřív.

Studijní skupiny

Jestli válčíte s některým předmětem, spojte síly s ostatními, kterým učivo do hlavy neleze, a založte si studijní skupinu, která se bude pravidelně scházet (nejen) u učiva. Pokud nejste natolik akční, zkuste se připojit k nějaké již existující skupině.

Seznamovák

Řada univerzit před začátkem semestru pořádá seznamováky pro prváky, v rámci kterých strávíte několik dnů se svými budoucími spolužáky. Lidé na podobné akce jezdí výhradně proto, aby poznali nové kamarády, tak tomu dejte šanci, a pokud v říjnu nastupujete na univerzitu, běžte se hned podívat, jestli vaše škola či fakulta na podzim nepořádá seznamovák pro nové studenty.

Buďte sami sebou

Může se to zdát jako zjevné, ale divili byste se, kolik lidí si myslí, že se s nimi nikdo nebude chtít přátelit, pokud se nezmění nebo se nebudou přetvařovat. I kdybyste to zkusili, vaše pravá povaha nakonec stejnak vyjde najevo. Proto je lepší si už od začátku na nic nehrát a být tím, kým skutečně jste. I když máte své charakterové chyby (třeba chodíte všude pozdě) nebo drobné zvláštnosti, které vás činí výjimečnými, dřív nebo později najdete lidi, kteří jsou na tom podobně jako vy a můžete být výjimeční společně.