Jak se po SŠ připravit na samostatný život

11. 9. 2015 | Rady maturantům

Chystáte se vyletět z hnízda a začít bydlet samostatně – ať už v bytě, nebo na koleji? Podívejte se, co vás čeká a jak se na to připravit.

Stěhování od rodičů bez pochyby patří mezi největší zlomy, které vás v životě čekají. Snad patříte mezi ty šťastné mladé lidi, kterým rodina v prvních samostatných krocích pomůže – morální, nebo i finanční podporou. I tak se vám ale budou hodit tipy, na co se připravit a s jakými změnami počítat.

Peníze až na prvním místě

Samostatné bydlení není levná záležitost. I když se stěhujete třeba ”jen” na kolej nebo do bytu s kamarády, najednou budete mít výdaje za kolejné, za nájem či energie, případně rovnou za hypotéku.

Kolej – ceny kolejného se za měsíc pohybují od zhruba dvou do pěti tisíc korun. Záleží na městě, vzdálenosti od centra i od školy.

Byt – bydlet můžete v podnájmu, pronajmout si byt s přáteli, bydlet v pronajatém bytě sami, případně si nemovitost koupit. Pronájem společně s dalšími lidmi může vyjít levněji než kolej, opět záleží na místě a na vašich nárocích a požadavcích.

Přestože bydlení bude ve vašem výdajovém seznamu asi největší položkou, nebude jedinou. Dál budete utrácet za jídlo, oblečení, dopravu, kosmetiku, volný čas a další věci. Pokud jste ještě samostatně nehospodařili, zkuste si sepsat všechny kategorie, za něž budete vydávat peníze, a ke každé stanovit částku, jakou můžete utratit, případně se poraďte s rodiči. Stejně tak si můžete první měsíc všechny své výdaje sepisovat a poté zpětně zjistit, kde nejvíc utrácíte, a na čem můžete ušetřit.

Co budu jíst, kdo mi bude prát

Samostatným bydlením se vám změní i celkový denní režim. Už vám nikdo nebude ráno vařit čaj a připravovat svačinu, už se pokoj sám neuklidí a prádlo samo nevypere.

Na většinu věcí přijdete v prvních dnech (třeba na to, že absence potravin v lednici si žádá jejich nákup), některé možná budou trvat déle (třeba, že bílé a barevné prádlo nepatří v pračce dohromady).

Tipy a triky starších a zkušenějších

  • Neutraťte všechno hned po výplatě / kapesném / poté, co přijde stipendium. I když to tak možná nevypadá, peníze zmizí rychleji, než čekáte, a na konci měsíce budete mít hlad a nulový společenský život.
  • Nedělejte přílišné zásoby. Možná se vám zdá výhodné koupit dvacet jogurtů, když jsou v akci, ale až budete tři dny před koncem data spotřeby jíst jenom jogurty, abyste je nemuseli vyhodit, nebude vám to připadat jako tak dobrý nápad.
  • Dělejte si seznam. Pokaždé, když přijdete na něco, co neumíte (vyměnit žárovku), co vám chybí (savo) nebo na co se chcete zeptat (můžu ty sametový šaty hodit do pračky?), udělejte si poznámku do telefonu nebo do diáře. Ať na to nezapomenete a netočíte se pořád v bludném kruhu.
  • Kvalita má přednost před kvantitou. Asi je vám líto utrácet ze svých těžce vydělaných peněz víc, než je potřeba. Myslete ale na to, že jak říkaly už naše babičky: co stojí málo, stojí za málo. To platí třeba i u věcí do domácnosti, které budete používat na každodenní bázi a do kterých se vyplatí trochu investovat.
  • Naučte se hospodařit. Jestli vám dělá problém pravidelně uklízet, prát či vařit, vymyslete si motivační program. Za každé vygruntování pokoje nebo bytu si uložte do kasičky například 50 korun. A za odměnu si pak kupte třeba lepší mop. :-)

Zdroj obrázků: freeimages.com