Jak poznat kvalitní zdroj informací k maturitě

6. 1. 2012 | Rady maturantům

Zbývají poslední měsíce, týdny na střední škole a zkouška z dospělosti je tu. Rozhodně nepodceňujte rady učitelů a snažte se připravovat s předstihem. Ano, tolik omílané klišé je pravdivé. Nemáte čas ani chuť připravovat si své vlastní maturitní otázky? Nebo si naopak chcete prohloubit znalosti z maturitních předmětů? Paleta webů a nabídka publikací s maturitními otázkami je široká, poradíme vám, jak si mezi nimi vybrat ty kvalitní. Pozn. Článek byl 1. 2. 2013 aktualizován. (kav)

Učebnice

Maturanti patří mezi důležité zákazníky prodejců učebnic. Vydavatelé jsou si toho vědomi, proto můžete vybírat z desítek publikací. Nespornou výhodou učebnic je faktografická správnost. Většinou lze rozlišit dva přístupy k souhrnu látky: heslovité a textové. Heslovité zpracování se zaměřuje na zásadní a nejnutnější informace, vyniká přehledností, objevují se zjednodušující grafy, obrázky. Slouží jako přehled pro rychlou orientaci ve studijní látce. Naopak textové zpracování je podáno jako „vyprávění“. Poskytuje množství informací v kompaktních celcích. Mínusem je ale možné zahlcení. Pro každého je vhodnější jiný studijní přístup.

Nevýhodou učebnic jsou mnohdy rozdílné představy autorů knih a učitelů o tom, co je nutné k maturitě znát. Byla by škoda pohořet na triviálních věcech, které autor maturitního souhrnu nepovažoval za zásadní a přitom být odborníkem na oblast, kterou jste ve škole téměř neprobírali. Proto je dobré porovnávat informace s vlastními poznámkami z hodin.

Pokud vám přímo ve škole nedoporučí ideální publikaci k maturitě, zajděte si do specializovaného knihkupectví. Na místě porovnejte strukturu maturitních okruhů v učebnici a vašich otázek. S nákupem nespěchejte, výběr knih je široký.

Chcete za knihy ušetřit? Porozhlédněte se po použitých výtiscích. Nejlépe se poptejte u svých starších spolužáků, ti se rádi zbavují nepotřebných učebnic. Dále můžete navštívit knihovnu či antikvariát. Pokud patříte mezi pohodlnější studenty, prozkoumejte internet. Vybírat můžete z několika bazarů: burza učebnic, bazar učebnic a inzerce učebnic. Případně zkuste aukční portály, kde je také pestrá nabídka.

Webové stránky

Stačí zadat do vyhledávače heslo „maturitní otázky“ a vyvalí se na vás desítky tematických webů. Stažení vypracovaných okruhů z internetu je snadné, rychlé a levné. Ale dejte si pozor, kvalita zpracovaných maturitních otázek i samotných internetových stránek je značně proměnlivá. Kvalitnější texty naleznete na placených webech, ale znáte to: výjimky potvrzují pravidlo. Rozhodně se slepě nespoléhejte pouze na jediný zdroj, mohlo by se vám to u maturity vymstít. Veškeré informace porovnávejte a ověřujte. Nezapomínejte, že autory jsou studenti a texty většinou neprochází korekturami. Navíc se na mnoha webech opakují ty samé verze zpracovaných témat, dokonce s totožnými chybami. Přesto vám stažené kvalitní maturitní otázky mohou posloužit. Vytvořte z nich základní kostru, kterou doplníte a přetvoříte ji k obrazu svému a dle požadavků školy. Doporučit lze například www.maturitniotazky.cz.

O webu MaturitníOtáz­ky.cz

Server se kromě vypracovaných maturitních otázek pro základní maturitní předměty (český jazyk, angličtina, biologie, dějepis, zeměpis, atd.) soustředí také na maturitní otázky odborných předmětů. Nedávno se databáze rozšířila o odborné předměty hotelnictví, filozofie a knihovnictví. Což znamená, že server nabízí téměř čtyři stovky vypracovaných maturitních otázek z patnácti oblastí. Veškeré údaje jsou dostupné zcela zdarma.

Na MaturitníchOtáz­kách.cz naleznete řadu dalších užitečných informací. Pokud nejste rozhodnuti, kterým směrem se po střední škole vydat, oceníte rozcestník studijních směrů. K dispozici jsou tematické články, aktuality, přehledy studijních oborů, rady maturantům nebo seznam dnů otevřených dveří.

Další články k tématu