Jak být produktivní v karanténě

25. 3. 2020 | Studentský život

karanténaKaranténu lze brát i jako příležitost. Příležitost k tomu, pustit se do všech těch věcí, na které jste za běžného denního shonu neměli čas. Jak tedy využít čas strávený v karanténě produktivně? Čtěte!

Dožeňte pracovní/studijní resty

V karanténě je ideální čas dohnat pracovní či studijní resty, které se vám za poslední dobu stihly nashromáždit.

Resty mohou mít podobu naplněné mailové schránky, nebo třeba rozepsané eseje.

Jakmile se školy znovu otevřou, měli by studenti být připraveni. Proto je teď ideální čas utřídit si výpisky do školy, ke státnicím nebo závěrečné práci.

Pustit se také můžete do úplně nového projektu, který zvládnete dotáhnout (nebo alespoň začít) z domova.

Akademie věd momentálně nabízí za symbolickou korunu přístup k celé své online knihovně, takže ať už se chystáte na jakoukoliv práci či projekt, zdrojů budete mít dostatek.

Pište blog

Nejenže si psaním procvičíte svoje vyjadřovací dovednosti, což vám následně přijde vhod při školních a jiných pracích, ale také navážete nové kontakty se čtenáři.

Blog si můžete zdarma založit na více platformách, velmi oblíbený je například blogger.com, nebo WordPress. V Česku je to blog.cz.

Možná se ptáte, o čem blogovat. Inu, možností je mnoho. Můžete založit blog o svém koníčku, ukazovat světu své výtvory (literární díla, fotografie, malby, keramiku,…) anebo si vytvořit online deníček a dokumentovat svůj pobyt v karanténě i jiné zajímavé události z vašeho života.

Ukliďte si

Úklid je pro mnohé nepříjemná povinnost, ale může to být i zábava. Pusťte si vaši oblíbenou hudbu nebo třeba podcast, či audioknihu a směle do toho! Rodiče, jestli máte malé děti, nebojte se je do úklidu zapojit, ať se také naučí něco nového.

Čtěte knihy

V době, kdy nemůžete cestovat jsou knihy tou nejlepší jízdenkou do jiných světů. Při čtení se můžete odreagovat a na chvíli (nebo klidně i na dlouho:-)) můžete zapomenout na strasti každodenního života.

Čtením si navíc rozšiřujete slovní zásobu a schopnost kritického myšlení.

Vytvořte si svůj seznam knih k přečtení a pusťte se do něj. A kdyby vám knihy přece jen náhodou došly a internet nepomohl, e-shopy knihkupectví fungují stále a dovážejí zásilky až domů.

Sledujte filmy a seriály

Streamovací služby jako Amazon nebo Netflix momentálně trhají rekordy v počtu diváků. Pokud ještě nemáte službu předplacenou, první měsíc nabízí většina platforem zcela zdarma. Pak už si stačí jen vybrat, jestli dáte přednost oddechovému snímku, nebo zhlédnete něco náročnějšího.

Na všech streamovacích platformách kromě seriálů a filmů najdete také naučné dokumenty, které můžou přijít vhod během studia.

Mimo zahraniční streamovací platformy nabízí archiv svých pořadů on-line také většina českých televizních stanic.

Naučte se něco nového

Možná existuje něco, co jste se už dlouho chtěli naučit, ale nikdy na to nebyl čas. V karanténě to můžete všechno dohnat.

Začněte se učit jazyk, najděte si recepty, které toužíte vyzkoušet, nebo třeba oprašte starý hudební nástroj, na který jste už roky nesáhli.

Komunikujte s lidmi

To, že se nemůžete fyzicky scházet s přáteli neznamená, že musíte být sami. Domluvte si online rande s přáteli a „sejděte“ ve stanovený čas na messengeru nebo na Skypu. Takto virtuálně můžete s přáteli třeba povečeřet nebo si dát sklenku vína.

Ač se to zdá neuvěřitelné, během karantény se můžete i seznámit. Na webu Interpals si například můžete najít parťáky z celého světa! Kromě toho, že budete v kontaktu s více lidmi si se známými ze zahraničí můžete také procvičit cizí jazyk.

Zdroje:

https://eu.usatoday.com/koron

Další články k tématu