Home office i v malém prostoru a za babku. Co by v něm nemělo chybět?

25. 10. 2020 | Stojí za přečtení

home officeV současné době, kdy se kvůli pandemii koronaviru mění pracovní kultura a kanceláře se ze sdílených prostor přesunují domů je efektivní domácí kancelář prakticky nezbytná. Jak si ale takový prostor vytvořit, pokud nemáte doma místa nazbyt? Čtěte!

Finančně nejméně náročné je namísto objemného kancelářského stolu přidělat na zeď poličku. Ušetříte místo na zemi a pokud jste zručnější, můžete poličku přidělat i tak, aby se dala sklápět. Rozměr poličky by měl být dostačující pro monitor a klávesnici, případně notebook. Pro umístění poličky si zvolte dobře osvětlené místo ideálně mimo centrum ostatního dění doma.

Ušetřit místo můžete i pomocí rozkládacího stolku, alternativou může být pak i širší žehlící prkno, které v rámci home officu vyzkoušela i naše redakce.

Zužitkovat můžete také starý nábytek. Z knihovničky můžete mít po přeorganizování poliček perfektní pracovní kout. Návod, jak na to najdete třeba tady.

Sdílený prostor

Pokud je vás doma víc, kteří potřebují využít home office, ať už pro práci či vzdělávání, a chcete mít svůj klid, levným řešením může být například paravan. Ten po práci můžete poskládat a zaklidit. Pohrát si také můžete s rozmístěním nábytku a přepažit místnost třeba knihovnou či skříní. Anebo každý stůl (či poličku) umístěte na opačnou stranu místnosti.

Kancelář na půdě nebo ve sklepě

Pokud to vlhkost a další faktory dovolí, je možné si home office zřídit i ve sklepě nebo na půdě. Aspoň budete mít důvod tyto prostory konečně pořádně uklidit. Zpravidla bývají dostatečně velké na to, abyste dovnitř mohli umístit větší stůl, knihovničku a klidně další nábytek. Rovněž tím oddělíte svůj pracovní prostor od zbytku domova a je tak větší šance, že budete mít klid na práci.

Investujte do vybavení

Teď už víte, jak si home office zařídit i v malém prostoru. Nyní je třeba ho vybavit. Co by vám ve vaší domácí kanceláři nemělo chybět?

Kancelářská židle

Časté sezení může negativně ovlivnit zdraví, zejména na nekvalitní židli. Kvalitní kancelářská židle či křeslo by měla mít podložky na ruce a poskytovat dobrou oporu vašim zádům. Takto kvalitní židle bývají drahé, ale investice do nich se určitě vyplatí. Levnější variantou jsou balanční míče, které můžete pořídit už od několika stovek a po práci si na nich můžete navíc zacvičit.

Podložka

Častá práce s myší namáhá zápěstí. Kvůli prohnutí ruky můžete po čase začít trpět velkými bolestmi. Předejít tomu lze pomocí speciální podložky pod myš s polštářkem, kterou pořídíte už od stovky.

Lampy

Kvalitní osvětlení je pro práci doma nezbytné. Variant je na trhu nespočet, takže rozhodující je opět prostor a rozpočet. Pokud máte na stole málo místa, jsou vhodnější závěsné lampy, nebo velké lampy, které mohou být na zemi. Pro ušetření místa se hodí také skládací lampy, které můžete nastavit přesně podle potřeby.

Sluchátka

Bez sluchátek se na home officu neobejdete. Potřebujete je na on-line porady i při výuce, obzvlášť pokud nebydlíte sami. Zvažte, zda si nepořídit taková sluchátka, která kromě poslechu využijete i pro utlumení zvuku v bytě.

Tabule

Tabule nezabere místo v prostoru a pomůže vám s organizací. Volit můžete korkovou tabuli, kam si můžete připnout všechny potřebné dokumenty a rozvrhy nebo magnetickou tabuli na fixy. Asi nejekonomičtější variantou je pak speciální barva na zeď, na kterou lze psát křídou.

Šanony, složky a diáře

Ať už jste zastánce takzvaného organizovaného chaosu nebo ne, vždy se vám bude lépe pracovat, když budete vědět kde co máte. Šanony, složky a diáře už dávno nemusí vypadat nudně – existují v různých variantách a barvách, které prozáří váš pracovní prostor. Když už je řeč o barvách, podle nich můžete například oddělovat to, na co je daný šanon/složka určená.

Rostliny

Jestliže nejste ten typ člověka, kterému umírají pod rukama i kaktusy, trochu zeleně může vaši domácí kancelář učinit příjemnější. Začněte zlehka, například malou rostlinkou, která se snadno vleze na váš stůl. Pokud by na stole zabírala moc místa, pořiďte si takovou rostlinu, kterou můžete pověsit na zeď. A pro ty, kteří opravdu nemají zahradničení v krvi, jsou tu i umělé rostliny, které v dnešní době už vypadají dostatečně realisticky.

Zdroje:
https://www.society19.com/
https://www.society19.com/

Další články k tématu