Hodnocení univerzit: Nejsnadněji najdou zaměstnání absolventi technických oborů

25. 9. 2018 | Aktuality

V nejnovějším žebříčku Quadrelli Simmons, který hodnotil úspěšnost absolventů univerzit na pracovním trhu, zvítězily na plné čáře technické obory. Ačkoliv žebříček nehodnotil školy přímo podle studijních programů, na předních příčkách se umístily univerzity právě s tímto zaměřením. České univerzity skončily ve druhé a třetí stovce.

 

Jedním z hlavních kritérií, podle kterých QS univerzitám přidělovalo body, byla spolupráce se zaměstnavateli. Pod to spadala míra spolupráce, možnost získat kontakty i renomé zaměstnavatelů. Dalším rozhodujícím faktorem byla pak samotná míra zaměstnanosti studentů.

 

Absolutním vítězem se stal Technologický institut v Massachusetts, který získal v celkovém skóre plný počet bodů. V těsném závěsu zůstala Stanfordova univerzita. Ta je díky své lokalitě – leží v těsné blízkosti Sillicon Valley – největší líhní úspěšných start-upů. Studenti a absolventi univerzity stojí za projekty jako je Google, Instagram nebo Linkedin.

 

Z českých univerzit dopadla celkově nejlépe Karlova Univerzita, která se umístila na 181. příčce. Pokud by se však univerzity hodnotily pouze podle míry zaměstnanosti absolventů umístilo by se nejlépe Vysoké učení technické v Brně. To podle QS svým studentům zajišťuje i nejvíce příležitostí pro kontakt s budoucími zaměstnavateli. Třetí a poslední českou univerzitou, která se do žebříčku dostala, bylo České vysoké učení technické v Praze.

 

Zdroj: Topuniversities.com