Germanistická Evropa se v září sjede do Olomouce

11. 9. 2007 | Aktuality

Katedra germanistiky FF UP pořádá v září 2007 v těsném sledu za sebou dvě mimořádně prestižní mezinárodní konference germanistů, ke kterým se sjedou na dvě stovky účastníků z mnoha zemí (střední) Evropy.

Katedra germanistiky FF UP pořádá v září 2007 v těsném sledu za sebou dvě mimořádně prestižní mezinárodní konference germanistů, ke kterým se sjedou na dvě stovky účastníků z mnoha zemí (střední) Evropy.

Nad prvním kongresem v pořadí, 13. – 16. 9., s titulem „Střední Evropa – Kontakty a kontroverze“, jehož spolupořadatelem je „Svaz středoevropských germanistů“ se sídlem v Drážďanech, a jehož konání finančně podpořili významní donátoři (DAAD – Deutscher akademischer Austauschdienst, ZF – Česko-německý fond budoucnosti aj.) převzaly záštitu ministryně školství ČR, paní Dana Kuchtová, a spolková ministryně pro vědu a výzkum SRN, paní Dr. Annette Schavan.

Spolupořadatelem druhé konference, 20. – 23. 9. je Rakouská společnost pro germanistiku. Střešním tématem, ke kterému se budou vyjadřovat přední rakouští (i čeští a zahraniční) jazykovědci, literární historikové, medievisté i didaktikové německého jazyka je „kánon“, téma velmi aktuální v naší době, kdy se prudce mění zažité žebříčky hodnot. Konference zároveň zahajuje velký festival „Rakouský kulturní podzim v Olomouci“, jehož součástí budou v následujících měsících výstavy, autorská čtení, přednášky, divadelní a filmová představení, koncerty a happeningy.

Skutečnost, že zahraniční partneři obou konferencí si pro její konání vybrali právě Olomouc, Univerzitu Palackého, je výrazem mezinárodního ocenění vědecko-výzkumného potenciálu zdejší germanistiky. Právě k době, kdy v ČR dochází k dramatickému poklesu zájmu o německý jazyk jako nástroj komunikace, mohou oba kongresy důrazně upozornit na to, že němčina a německy psaná kultura je na našem území integrální součástí vlastní, národní kultury, a že ztráta schopnosti rozumět německy by znamenala ztrátu schopnosti chápat vlastní historii a kulturu. Oba kongresy se budou konat v reprezentativních prostorách Konviktu, budou otevřeny akademickému i širšímu publiku (studenti mohou za účast na konferencích získávat kredity, součástí první konference bude slavnostní koncert k zahájení akademického roku na FF UP v Kapli konviktu) a učiní ze zdejší germanistiky na týden „střed germanistického světa“.

(Programy obou konferencí na www.germanistika.cz)