Festivalový přehled: Kam vyrazit za kulturou a kde potrápit ušní bubínky

7. 7. 2022 | Aktuality

letní festivaly

Většina vysokoškoláků již před nějakým tím týdnem úspěšně složila všechny zkoušky a nyní si může užívat blažené volno. Pokud je tedy nečeká opravný termín nebo rozepsaná diplomka. Ať tak či tak, léto patří festivalům! Přinášíme přehled těch nejzajímavějších.

Frenštát pod Radhoštěm bude ve dnech 9. až 10. července hostit festival Horečky Fest, na němž vystoupí například Laura a její tygři, Lenka Hrůzová či skupina Bijouterrier ze Slovenska. Od 8. července mocnými tóny zaduní festival Mighty Sounds v Táboře. Nabídne punk, rock, domácí i zahraniční interprety.

Jednou z největších událostí léta zůstává tradiční Masters of Rock ve Vizovicích. Začne 7. července a poslední encore si publikum vyslechne o tři dny později. Letos nebudou chybět například Nightwish, Judas Priest, či Sepura. Pro milovníky rockové hudby všech žánrů a subžánrů je tak tento festival povinností!

Obdobně očekávaným je i legendární Colours of Ostrava… Letos od 13. do 16. července. Jak už název napovídá, nabídne pestrou paletu žánrů. Chybět nebude elektronická hudba, rock, africká hudba, folk, jazz, rap a další.

Navzdory jménu jsou Hrady CZ hudební festival. Pojmenování festival získal proto, že hudebníci hrají vždy poblíž těchto kulturních památek. Během víkendu si tak můžete užít nejenom koncerty ale i prohlídku hradu. Putovní festival se od 15. července až do 3. září vždy na dva dny zastaví na celkem osmi místech v Česku. Vystoupí na něm například Tomáš Klus, MIG 21, Xindl X, Mirai, Anna K. a další více než čtyři desítky interpretů.

Kdo by Miraie, Tomáše Kluse či Xindl X nestihl v rámci festivalu Hrady CZ, může je zastihnout ještě na Sázavafestu ve Světlé nad Sázavou od 21. do 23. července. Kromě nich tu zahrají kapely Divokej Bill, No Name, Lucie a více než 60 dalších hudebníků!

Na konci července, rozezní hudba i město Liberec. Na akci Festival Benátská! Zahrají mimo jiné Chinaski, Olympic, Arakain, Petra Janů či Aleš Brichta.

Od 9. do 13. srpna si přijdou na své milovníci metalu. Na festivalu Brutal Assault v Josefově vystoupí 150 kapel! Bohatý žánrový mix naopak nabídne srpnový festival Vizovické Trnkobraní (koná se 19. a 20. srpna), na němž zahrají například Tři sestry, Argema nebo Fleret. A komu by se poslech hudby omrzel, může si dát pauzu a zúčastnit se soutěže v pojídání švestkových knedlíků!

V létě žije Česko také filmem. Kromě letních kin můžete na přelomu července a srpna navštívit i Letní filmovou školu v Uherském Hradišti. Na ní se už tradičně představí pestrá škála filmových děl, uskuteční se debaty s tvůrci a vydat se můžete také na mnoho zajímavých přednášek s filmovou tématikou.

Nejen hudbou a filmem jsou však festivaly živy. Na festivalu v Boskovicích, který proběhne od 7. do 10. července, se například můžete seznámit s židovskou kulturou prostřednictvím přednášek, workshopů, výstav nebo filmů.

Komorní atmosféru zase nabídne Valašsko-Polanský festiválek deskových her od 5. do 7. srpna. Zábavu zde najdou malí i velcí hráči deskovek.

Za zmínku stojí také Pevnostcon, který se koná v Praze 27. srpna. Ideální festival pro všechny milovníky fantasy a čtenáře časopisu Pevnost, který v Česku vychází už dvacet let. Na své si přijdou také fanoušci folkově-historické hudby nebo série Zaklínač.

Další články k tématu

Léto ve světě: Hra na imaginární kytaru a skok přes miminko

Léto ve světě: Hra na imaginární kytaru a skok přes miminko

Léto je o tom vyzkoušet něco nového. Možná už si myslíte, že jste vyzkoušeli všechno. Omyl. Co se třeba nechat nést v rakvi, nebo přeskočit nemluvně? Vydejte se s námi na cestu po dvou kontinentech a zjistěte, jaké jsou ty nejpodivnější činnosti, kterým se v létě lidé věnují. USA Spojené státy byly vždycky osobitou zemí, kde se mísí …

Neobvyklé tipy na letní zábavu

Neobvyklé tipy na letní zábavu

Léto je ten správný čas na zkoušení nových věcí. Protože koupačky a letní kina už jsou klišé, připravili jsme pro vás přehled neobvyklých aktivit, kterým se můžete během horkých letních dnů věnovat. Den bez peněz Zorganizujete si den plný aktivit, které nic nestojí a kdy neutratíte ani korunu. Pokud chcete ještě víc hardcore verzi, můžete …