Dva maturanti bojují proti šikaně filmem i rozhovory. Chystají turné po školách

18. 10. 2020 | Aktuality

Bullying in the hallwayUpozornit na problematiku šikany na českých školách se rozhodly dva maturanti ze Střední pedagogické školy v Litomyšli. Filip Špinka a Štěpán Hartl založili projekt Alpateam, zaměřený na boj proti šikaně a mezilidské vztahy. Dvojice studentů už natočila film, dělá rozhovory se známými osobnostmi a plánuje turné po školách. Za svou aktivitu byli v září oceněni cenou Gratias Tibi, která se uděluje mladým lidem, jež pozitivně ovlivňují život společnosti.

Prvotním impulzem ke vzniku projektu byla zkušenost studentů ze zahraničí, konkrétně z USA. Podle Hartla jsou Američané otevřenější a přívětivější. Zjištění ho vedlo k zamyšlení, proč tomu tak není i v České republice. Oba maturanti se také sami setkali se šikanou. Podle nich školy řadu problémů vůbec neřeší, protože si chtějí v očích veřejnosti zachovat dobrou reputaci.

První rozhovor v rámci projektu Alpateam udělali Špinka a Hartl s hercem a zpěvákem Davidem Krausem. Právě spolupráce se známými osobnostmi pomáhá dostat problematiku šikany do širšího povědomí lidí. V popularizaci na sociálních sítích jim pomohla i spolupráce s influencerkou Bé Hà Nguyen, jejíž profil na Instagramu sleduje půl milionu lidí.

Dvojice také nedávno dokončila výukový film o šikaně Nejlepší kamarád, s nímž chce příští rok rozjet turné po školách.

Zpětnou vazbu na projekt mají Špinka a Hertl už nyní. Studenti se na ně obrací s vlastními zkušenostmi se šikanou anebo jim jednoduše vyjadřují podporu, ač se sami se šikanou nesetkali.

O tom, že takový projekt má v České republice smysl vypovídají výsledky mezinárodních průzkumů. Podle šetření PISA 2018 či TIMSS 2015 je na tom co šikany na školách týče Česko nejhůře ze všech 37 zemí OECD.

Dle Špinkova názoru se situace ještě zhoršila kvůli koronaviru, protože učitelé více řeší záležitosti ohledně dodržování zdravotních pravidel a doporučení a už se tolik nestarají, jestli jsou žáci spokojení, nebo zda se někteří z nich necítí odstrčení. On-line výuka navíc vede k většímu rozvoji kyberšikany.

Zdroj:
https://zpravy.aktualne.cz/

Další články k tématu