Dva anonymové vyhrožovali střelbou na školách. Byl to vtip, hájil se jeden

2. 7. 2019 | Aktuality

hackerDva týdny, dvě výhružky útoky na školách. V červnu dva neznámí pachatelé anonymně napsali na sociální sítě, že budou střílet v náhodně vybraných školách, školkách a univerzitách. Zatímco prvního autora falešné výhružky už policie dopadla, druhý jí stále uniká.

Šestnáctiletý mladík se v prvním případě sám přiznal. Podle jeho slov šlo pouze o žert. Za tento „vtípek“ mu však hrozí až tříletý trest odnětí svobody, kvůli šíření poplašné zprávy. Takhle vysokému trestu se šprýmař pravděpodobně kvůli nízkému věku vyhne.

V druhém případě se opět jednalo pouze o výhružku. Autor twitterového příspěvku, ve kterém stálo, že se chystá střílet na nejmenované pražské škole, se tentokrát na policii nepřihlásil.

Ačkoliv se ve velké většině případu jedná o planý poplach nemůže policie ani samotné školy podobné výhrůžky brát na lehkou váhu. Ochranná opatření proti případným útočníkům vyjdou často až na stovky tisíc. Pachatelům tak kromě vězení hrozí, že po nich budou tyto peníze vymáhány.

S výhružkami má asi nejbohatší zkušenost pražská VŠE. Ta se stala terčem výhružek anonyma už několikrát, zejména ve zkouškovém období.  Pokaždé musela být škola evakuována a prohledána pyrotechniky. Žádná výbušnina se zatím nikdy nenašla.

 

Další články k tématu