Dětské koutky na vysokých školách

10. 11. 2009 | Studium po třicítce

Návrat do učeben může být po delší pauze těžší, než jste sami očekávali. Někteří se pro další studium rozhodnou po mateřské dovolené – sice trochu vynucené, ale bezpochyby krásné izolaci. Jak ale zabavit ratolesti ve chvílích, kdy si znovu studující maminky a tatínkové potřebují zrovna odskočit na studijní, na přednášku či zkoušku? Existují naštěstí vysoké školy, které se rozhodly rodičům vyjít vstříc zřízením dětských koutků přímo na univerzitní půdě.

O co jde
Ačkoli na světových vysokých školách nejde už o nich objevného, v naší domovině se nápad s hlídáním dětí prosazuje poměrně pomalu. Dlouho šlo o poměrně neobvyklý nadstandard a teprve v nedávné době se trend dětských koutků začíná úspěšně rozšiřovat po celé republice. Minimálně se o jejich zřizování začalo více mluvit.

Jak to funguje
Hlídání dětí v dětských koutcích většinou zajišťují dobrovolníci a dobrovolnice, nejde tedy o nějakou lukrativní brigádu, ale spíše o snahu trochu pomoci a něco se přiučit. O děti se mohou starat i sami rodiče a převzetím péče o potomky jiných tak mocně vypomáhají personálu. Dětské koutky bývají bezplatné, ale rodiče musí dodržovat určitá pevně stanovená pravidla. Některé koutky například vyžadují předchozí ** rezervaci místa, kterou lze provést po internetu nebo telefonicky. Doba, po kterou můžete svou drobotinu v koutku „odložit“, je většinou omezena, většinou délkou jedné přednášky. Rodič navíc musí hlídajícím na sebe nechat telefonický kontakt pro případ, že by bylo nutné jej rychle přivolat. Zajímavostí je, že hlídání dětí není určeno jen studentkám a studentům, ale mohou ho využít i **zaměstnanci vysokých škol. Dále jsme se pokusili o vytvoření malého přehledu vysokých škol, které na své půdě hlídání dětí poskytují.

Kde je najdete
V Praze dětský koutek najdete teprve od letošního září na Vysoké škole ekonomické, konkrétně na Národohospodářské fakultě. Dětský koutek zde ale funguje pouze v pondělí a ve čtvrtek a pro děti od 2 do 6 let. Provozní řád a další informace si můžete přečíst zde. Podobné vymoženosti budou moci využít i studenti a zaměstnanci Českého vysokého učení technického. Zde se prosazuje projekt „firemní“ mateřské školy, která by měla začít fungovat během příštího roku. Výhledově se o vytvoření dětského koutku uvažuje také na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.
Teprve nedávno bylo ve zkušebním provozu znovuotevřeno tzv. DĚT-KO, dětský koutek na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Hlídání mohou využít i studenti a zaměstnanci jiných fakult a dokonce i jiných brněnských škol. Stránky dětského koutku si můžete prohlédnout na této adrese, fotky z již konaných akcí pro děti naleznete na tomto odkazu.
Dětský koutek najdete také v budově Fakulty strojní Technické univerzity v Liberci. Podrobnosti k rezervaci míst můžete najít na tomto odkazu.

Zdroje: iForum
eConnect

Další články k tématu