Dentální hygienistka Jana Kučerová představuje mladý obor

16. 9. 2011 | O studijních oborech

V ordinacích zubařů se stále častěji setkáváme s dentálními hygienistkami. Jana Kučerová je jednou z nich. Mladý zdravotnický obor lze studovat na několika málo vyšších odborných školách a od roku 2008 na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy.

Dentální hygiena je poměrně nový obor, v čem spočívá tvoje práce?

Má práce spočívá v učení lidí, jak si správně čistit zuby a tím předcházet závažnějším stavům, jako je třeba parodontitida, zubní kaz (když někdo trpí vysokou kazivostí, tak tomu lze správným čištěním předejít). Dále pak pacientům doporučím vhodné pomůcky k čištění – kartáčky, mezizubní kartáčky, pasty… Pak i kosmetické výkony, jako je odstraňování pigmentací a bělení. No a hlavně odstraňuju zubní kámen.

Řada lidí si jistě myslí, že si zuby čistí správně. Nesetkáváš se s nezájmem pacientů?

Přesně tak, spousta lidí přijde, a když jim řeknu, že mají zánět a čistí špatně, tak se diví. Většina lidí si čistí zuby dvakrát denně, což stačí, ale důležité je jak.

Jaké je uplatnění na trhu práce?

Vzhledem k tomu že dentální hygiena je v Čechách oborem poměrně novým, ale čím dál žádanějším, není problém ve větším městě práci sehnat. Problém je spíš získat práci na plný úvazek. Většina zubařů vás spíše zaměstná na pár dní v týdnu, tak aby to pokrylo jejich potřeby.

Hygienistku jsi vystudovala v době, kdy ještě nebyla akreditována na vysokých školách. Nechceš si dodělat bakalářský titul?

O dodělání bakalářského titulu neuvažuju. Mám praxi a to mi v současnosti přijde důležitější.

Proč sis vybrala zrovna tento obor?

Na střední škole jsem studovala zubního technika a chtěla jsem zůstat u zubů, tak jsem se dostala až k dentální hygieně.

Jak je studium koncipováno, co musí hygienistka znát?

Během studia je důležité vyznat se v předmětech jako stomatologie, paradontologie… Nejdůležitější je však praxe. Nejdříve jsme se učili ve škole, kde jsme měli zubařská křesla, sami na sobě. V druháku už byla měsíční praxe u zubaře a ve třeťáku praxe dva dny v týdnu v ordinaci.

Mluvíme pořád o hygienistkách, studují tenhle obor jenom holky?

Je to tak. Většinou studují holky, ale nevidím problém v tom, aby hygienu studovali i kluci.