Děkan lékařské fakulty UP Čihalík obviněný novozélandským soudem z přestoupení CITES zpět v ČR

7. 3. 2004 | Aktuality

Děkan Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Čestmír Čihalík, kterému spolu s inspektorem životního prostředí Jindřichem Šmitákem uložil novozélandský soud statisícové pokuty za nedovolené trhání orchidejí, se 4. 3. 2004 vrátil do České republiky.

OLOMOUC – Děkan Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Čestmír Čihalík, kterému spolu s inspektorem životního prostředí Jindřichem Šmitákem uložil novozélandský soud statisícové pokuty za nedovolené trhání orchidejí, se vrátil 4. 3. 2004 do České republiky.

Řekla to rektorka UP Jana Mačáková, která s ním má o celé záležitosti jednat, zatím se ale neví kdy. Mačáková dále uvedla, že Čihalík má do pátku 5. 3. 2004 řádnou dovolenou, nicméně mluvit s ním chce co nejdříve, také by ráda viděla rozsudek. Případné odvolání děkana může iniciovat akademický senát fakulty, s ohledem na nepřítomnost Čihalíka však posouzení odsunul na příští týden. Pokud by odvolání děkana navrhla sama rektorka, musí mít souhlas akademického senátu lékařské fakulty i univerzity. Na obou jednáních musí být Čihalík přítomen. Kancléř UP Tomáš Hrbek již dříve uvedl, že vysokoškolský zákon nevyžaduje od akademických hodnostářů čistý trestní rejstřík.

Spolu s Čihalíkem zřejmě přicestoval do ČR i Jindřich Šmiták. Česká inspekce životního prostředí oznámila, že Šmiták nebude nadále pracovat coby inspektor. Poškodil prý dobré jméno inspekce, která v České republice uvádí do praxe Úmluvu o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES). Právě na její porušení se odvolával i novozélandský sou­d.

Zdroj: čtk