Další ze zajímavých přednášek projektu Mladý Sisyfos již ve čtvrtek

14. 5. 2008 | Aktuality

Katedra obecné fyziky na Fakultě pedagogické Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) pořádá ve čtvrtek 15. května další z cyklu přednášek pro žáky středních škol s názvem Mladý Sisyfos. Tentokrát nese podtitul „Jiří Podolský: Dvojštěrbinové experimenty v kvantové teorii“. Konat se bude v posluchárně ZČU KL302 (Klatovská 51) od 15:00 hodin.

Projekt Mladý Sisyfos iniciovala Fakulta aplikovaných věd ZČU a zahájila jej první přednáškou v říjnu 1998, kterou vedl RNDr. Jiří Grygar, CSc., z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Tento známý český astronom a astrofyzik je zároveň členem klubu českých skeptiků Sisyfos, který se věnuje otázkám kritického myšlení a který se právě stal inspirací pro výše zmíněný cyklus přednášek.

Jejich cílem je, jak uvádí webová stránka projektu Mladý Sisyfos, „ukazovat různé pohledy na svět, různé pravdy, které mohou být úplně jiné než ty naše“, dále pak to, „jak spolu souvisí oblasti života na první pohled zcela odlišné, že ne vše, co je viděno, je pravda a ne vše, co je pravda, je viděno, jak nebezpečné může být přebírání informací bez přemýšlení“ a konečně prezentovat „přírodní vědy jiným způsobem, než jsme zvyklí, ale i tam, kde bychom je nečekali.“

Celý projekt i jednotlivé přednášky (kromě fyzikálních také matematické aj.) jsou zaměřeny na posluchače z řad studentů středních škol a nižších ročníků Západočeské univerzity, ale můžou obohatit vědomosti také učitelům a široké veřejnosti, která má o nastíněná témata zájem.

Aktuální informace a podrobnosti najdete na stránkách projektu Mladý Sisyfos, na nástěnce ZČU na Borech nebo na níže uvedených kontaktní adrese.

RNDr. Jitka Prokšová, KOF FPE ZČU, Klatovská 51, 306 14 Plzeň (e-mail: proksovj@kof.zcu.cz, tel: 377 636 307)

Zdroj: www.sisyfos.zcu.cz