Co se změní pro zahraniční studenty po brexitu?

26. 11. 2018 | Aktuality

V roce 2016 si britští občané v rámci veřejného referenda odhlasovali brexit, tedy odchod z Evropské Unie. Díky rozsáhlé nabídce oborů a vysoké šanci na pozdější profesní uplatnění je u nás zájem o studia ve Velké Británii poměrně velký. Proto jsme se podívali na to, jaké změny se s brexitem mohou dotknout českých studentů.

Čeští studenti nejčastěji využívají univerzitní výměnný program Erasmus. Ten zajišťuje studijní pobyty také v zemích mimo EU, jako je například Turecko, Švýcarsko nebo Norsko. Dá se tedy předpokládat, že na Erasmus bude možné vyjet i po brexitu.

Britská rada, která má v gesci zahraniční studenty, již před dvěma lety ujistila veřejnost, že s Evropskou Unií zajistí bezproblémovou mezinárodní univerzitní spolupráci. Ta fungovala i před rokem 1973, kdy Velká Británie vstoupila do EU, a v tomto ohledu se nemá nic měnit ani rušit.

Dokud bude Spojené království ve fázi vyjednávání odchodu z EU, budou pro zahraniční studenty platit stejné podmínky a pravidla jako nyní. Kdo začal se studiem letos nebo plánuje začít příští rok, nemusí se žádných změn obávat, a to po celou dobu svého studia. Reformy se budou týkat až studentů, kteří nastoupí v dalších letech.

Po brexitu lze očekávat výrazné navýšení poplatků za studia. Zahraniční studenti totiž již nebudou platit běžné školné, ale takzvané školné „mezinárodní“. To je vyšší zhruba o deset tisíc liber. Místo aktuálních 250 tisíc korun by tak studium mohlo vyjít až na 450 tisíc korun za jeden akademický rok.

Dále není úplně jasné, jak budou fungovat britské studentské půjčky. Ty jsou pro studenty ze zemí EU momentálně stejně výhodné jako pro Brity. Půjčka se začíná splácet až ve chvíli, kdy roční příjem dlužníka přesáhne půl milionu korun. Po třiceti letech se dluh automaticky ruší, i když třeba není zcela uhrazen. Je jasné, že mnoho zahraničních studentů by si studium v Anglii bez studentské půjčky nemohlo dovolit. Tato nejistota je zřejmě příčinou již aktuálního poklesu zahraničních studentů z Evropské Unie.

„Brexit měl za jeden z cílů snížit imigraci, ale studenti jsou přece lidé, kteří by tu nejen chtěli žít, ale něčím by téhle zemi přispěli, přinesli by s sebou něco velmi cenného. Jsou to budoucí vědci a intelektuálové,“ řekla pro server iDnes.cz maďarská studentka žurnalistiky Szofia Zekovová.

Zdroje: studujvanglii.cz, generace20.cz, idnes.cz, globe24.cz.

Další články k tématu