Chlouba Slezské univerzity v Opavě - Ruská knihovna

3. 5. 2008 | Aktuality

Slezská univerzita v Opavě získala jako první v Česku ruskou knihovnu. Vděčí za ni především daru moskevské knihovny N. A. Někrasova v podobě téměř pěti stovek svazků, které vytvořily základ nově budovaného fondu. Vznik knihovny osobně zprostředkoval a zaštítil generální konzul Ruské federace v České republice Viktor Ivanovič Sibilev.

„Je to pro nás velký svátek,“ uvedl Sibilev při slavnostním otevření knihovny 21. dubna v budově na Olbrichově ulici. Hned při startu získala knihovna dalších pět desítek titulů, jimiž přispělo Ruské středisko vědy a kultury v Praze. Jeho ředitel Boris Viktorovič Ionov potvrdil, že knihovna je první svého druhu v ČR.

„O využití získaných knih nepochybuji. Myslím, že pro posluchače a pedagogy historie, veřejné správy či středoevropských studií bude okamžitě vítaným pomocníkem,“ konstatoval v poděkování rektor doc. PhDr. Rudolf Žáček, Dr. V té souvislosti připomněl existenci a dobré zkušenosti z provozu rakouské a německé knihovny. „Navíc neopouštíme ani myšlenku otevřít v Opavě polskou knihovnu, pro niž už byly některé tituly zajištěny,“ dodal.