České univerzity bodovaly v dalším mezinárodním srovnávacím žebříčku

2. 11. 2014 | Aktuality

Hned tři české univerzity se dostaly do žebříčku celkových 500 nejlepších světových vysokých škol s názvem Best Global Universities, který sestavila americká společnost U. S. News & World Report. Zaměřuje se zejména na vědeckou a publikační činnost jednotlivých škol.

Univerzita Karlova v Praze (UK) se v rámci tohoto žebříčku umístila na 179. místě (získala cca 48 % v rámci celkového hodnocení), jen v Evropě přitom skončila na 67. příčce. České vysoké učení technické v Praze celosvětově obsadilo 377. příčku (jen v Evropě by bylo 159.) a jako 488. se do globálního žebříčku probojovala i Univerzita Palackého v Olomouci (v Evropě na 210. místě).

Hodnoceny byly ale i jednotlivé oblasti činnosti škol – například v matematice se UK vyšplhala až na 51. pozici, ve fyzice na 66., v rámci sekce botanika a zoologie se umístila na 84. příčce. Žádná další z českých škol se do dílčích oborových žebříčků nedostala.

Mezi poměrově nejvíce hodnocená kritéria, jichž bylo celkem deset, patřila globální a regionální pověst školy, množství publikací a míra populárních citací vědeckých textů. Mezi další pak patřil počet citací celkem, mezinárodní spolupráce apod. Hodnocen byl, i když procentuálně nejméně, také počet udělených doktorských titulů či jejich poměr vůči počtu na jednoho akademického pracovníka.

Na vrcholu žebříčku se umístila Harvardova univerzita (GB), která získala 100 % bodů. Za ní se umístil Massachusetts Institute of Technology, Cambridge (US, 88,9 %) následovaný University of California, Berkeley (US, 88 %).

Zdroj: www.usnews.com