Celoživotní vzdělávání

14. 11. 2007 | Studium po třicítce

Vysoká škola je od toho, abychom se něco naučili a získali diplom. I tak by se dalo zjednodušit, co je obecně známo o této vzdělávací instituci. Byla by to však chyba. Většina škol nabízí také program celoživotního vzdělávání, který vám umožní prohloubit znalosti v kratší době než klasické studium.

Jak to funguje Celoživotní vzdělávání naleznete v současné době takřka na všech vysokých školách v České republice. Jedná se o další způsob vzdělávání, při kterém si můžete doplnit znalosti, aniž byste se nutně museli stát studentem. Stačí splňovat kritéria stanovená fakultou či institutem (například patřit do cílové skupiny, které je konkrétní program určen), přihlásit se, oprášit kasičku (kurzy celoživotního vzdělávání jsou zpravidla placené) a už si můžete připravovat v knihovničce volné místo pro studijní materiály. Kurzy se uskutečňují v prezenční i kombinované formě, někdy se uplatňují distanční prvky. V případě úspěšného absolvování vám bude vystaveno příslušné osvědčení.

Možnosti studia Kurzy jsou určeny různým cílovým skupinám a mohou být orientovány zájmově, nebo na výkon povolání. Do celoživotního vzdělávání patří mimo jiné přípravné kurzy k přijímačkám, rekvalifikační kurzy pro absolventy VŠ i SŠ (směřující k získání nové odborné kvalifikace), kariérní kurzy pro absolventy VŠ i SŠ (zaměřené na získání a prohloubení dílčích znalostí pro konkrétní odborné funkce), postgraduální kurzy, licenční studium, trenérské studium, univerzita třetího věku.

Některé vysoké školy také vypisují programy, díky nimž vám může být na základě vynikajícího prospěchu po absolvování dvou semestrů výuky povolen přestup na běžné prezenční studium (s odpovídajícím zaměřením). Nevýhodou je finanční náročnost a to, že až do případného přestupu nemáte statut studenta. Na druhou stranu vám poskytují šanci vystudovat váš vysněný obor i v případě, že jste například z kapacitních důvodů nebyli přijati.

Poplatky Ceny se liší úměrně délce a náročnosti kurzů. Kratší kurzy se pohybují již v rozmezí od 2000 Kč do 4000 Kč. Na ty, které trvají déle nebo více semestrů, si již budete muset připlatit (i když to není pravidlo). Počítejte přibližně s 10 000 Kč a více, výjimkou však není ani 20 000 Kč za semestr.

Bližší informace ke konkrétním oborům Pokud se rozhodnete pro tento typ studia, musíte si nejdříve zjistit, zda a kde se vámi vybraný obor v této podobě vyučuje (může vám také stát, že v nabídce vůbec nebude, nebo pro nedostatečný počet uchazečů nebude otevřen). Vzhledem k počtu vysokých škol, které celoživotní vzdělávání nabízejí, vám tentokrát neposkytneme konkrétní zdroje informací. Bližší informace však najdete na internetových stránkách jednotlivých fakult a na příslušných studijních odděleních.

Další články k tématu