Celníci zabavili diplomy. Ministerstvo teď prověřuje pražskou akademii

21. 4. 2022 | Aktuality

vysokoškolský diplomCelníci na lotyšsko-ruských hranicích zabavili diplomy pražské Otevřené evropské akademie ekonomiky a politiky (OEAEP). Instituce ale tento typ dokumentů nemá právo vydávat. Zástupce OEAEP tvrdí, že se nejednalo o diplomy ale certifikáty. Ministerstvo školství i tak akademii prověřuje.

„V případě, kdy by ze strany OEAEP bylo na území České republiky uskutečňováno zahraniční vysokoškolské vzdělávání podle právního řádu jiného státu – mimo EU, toto jednání by mohlo naplňovat skutkovou podstatu přestupku o vysokých školách. Ministr školství proto dle zákona o vysokých školách zadal pověření ke kontrole daného subjektu a jeho aktivit,“ uvedla ředitelka tiskového odboru Ministerstva školství Lubomíra Černá.

OEAEP nemá povolení nabízet studium zahraničních ani českých vysokoškolských programů. Ruští celníci přitom uvedli, že zabavené diplomy byly vysokoškolské. Akademie sice uznala, že zabavené dokumenty skutečně vydala, ale popírá, že by se jednalo o vysokoškolské diplomy.

„Od roku 2017 se Otevřená evropská akademie ekonomiky a politiky věnuje výhradně profesním programům, kdy se nejedná o vysokoškolské vzdělávání. Situaci na hranicích považujeme za nedorozumění dané stávající rozjitřenou mezinárodní situací, kdy předmětná zásilka neobsahovala vysokoškolské tituly, nýbrž certifikáty pro úspěšné absolventy profesního vzdělávání,“ vysvětlil zástupce OEAEP Sergej Tarasov.

Tomuto tvrzení ale neodpovídá prezentace OEAEP na sociálních sítích, kde uváděla, že vysokoškolské studium nabízí, například v rámci studia MBA. Akademie se v minulosti orientovala především na rusky hovořící studenty. I její internetové stránky byly donedávna pouze v ruštině. Nyní jsou ale nefunkční. Sídlo Akademie je navíc opuštěné a žádné jiné oficiální sídlo neexistuje.

„V souvislosti s pandemií OEAEP od roku 2020 realizuje všechny programy formou dálkového studia. Sídlo naší společnosti se v současné době stěhuje na novou adresu. Budova v Argentinské ulici je totiž určena k demolici,“ popsal důvody Tarasov.

Kromě existence diplomů samotných vyvolává nedůvěru i způsob jejich přepravy. Dokumenty tvořily součást dodávky pašovaných dětských šamponů, francouzských parfémů, nápojů, náhradních dílů nebo semen zeleniny.

„Vzhledem k současné mezinárodní situaci velmi utrpěla logistika a možnost pohybu. Z tohoto důvodu partneři zvolili nestandardní způsob doručení přes dosud nevyzkoušenou kurýrní službu. Bohužel se ukázalo, že osoba, která převzala přepravu dokumentů k našim partnerům, nebyla dostatečně profesionální. V této souvislosti došlo na hranicích k nedorozumění a předmětné doklady zůstaly v celním skladu,“ komentoval způsob přepravy zástupce OEAEP.

Otázce zahraničních poboček vysokých škol se Ministerstvo školství věnovalo už před dvěma lety kvůli jiné škole Czech College. Ta na českém trhu vystupovala jako pobočka zahraniční univerzity, a přitom neměla povolení poskytovat vysokoškolské studium.

Kvůli tomu zpracoval resort školství novelu vysokoškolského zákona, která měla korigovat fungování těchto poboček. Pokud by novela prošla, pobočky zahraničních vysokých škol by mohly registrovat jen české vysoké školy či vzdělávací instituce, a nikoliv libovolná právnická osoba jako je tomu doposud. Poslanecká sněmovna ale novelu v minulém volebním období neprojednala. Stávající vláda se ale k ní plánuje vrátit.

Zdroj: Seznam Zprávy

Další články k tématu