Budeme mít v ČR Univerzitu evropského sjednocení?

1. 6. 2005 | Aktuality

Univerzitu evropského sjednocení by v Praze podle ČTK rád viděl rektor UK Ivan Wilhelm. Podle něj by měla být zaměřena na společensko-vědní obory v kontextu evropské integrace. O celém projektu, který by mohl být spuštěn už příští rok, Wilhelm jednal v Bruselu s komisařem pro kulturu a školství Jánem Figeľem a s komisařem pro sociální záležitosti Vladimírem Špidlou.

Mezinárodní vysoká škola by měla mít asi tři stovky zaměstnanců a dvanáct set studentů z členských i nečlenských zemí. Škola by připravovala studenty na práci ve veřejné správě, institucích EU, výzkumu i diplomacii. Právě vědecká práce bude velmi důležitá činnost plánované vzdělávací instituce, což by – jak podotýká Wilhelm – mělo obohatit české akademické prostředí.

Na celém projektu budoucí univerzity bude spolupracovat několik evropských vysokých škol, účast již přislíbil Oxford. Češi se o tuto univerzitu zasazují od roku 2004, rektor UK by chtěl do konce roku projednat vše potřebné a příští rok školu otevřít. Doufá, že vláda co nejdříve přijme potřebná usnesení pro podporu vzniku této instituce.

Zdroj: LN, ČTK