Brněnská fakulta žurnalistiky se rozhodla zkvalitnit výuku

6. 6. 2005 | Aktuality

Povinné čtvrtletní praxe v českých regionálních médiích čekají v budoucnu studenty FSS Masarykovy Univerzity v Brně, katedry žurnalistiky. Stáže by škole mělo zajistit vydavatelství Vltava-Labe-Press, které vydává například deník Rovnost a jiné regionální noviny.

Dosud si studenti zajišťovali praxi sami, často tak končili na vrátnicích PR agentur a mediálních institucí nebo se věnovali jednodušší novinářské činnosti, pracovali externě a redakce je využívaly nahodile. „Nyní se ale vše změní. Stážisté se na čtvrt roku stanou v podstatě řadovými redaktory. Místo na výuku budou docházet do zaměstnání,“ uvedl pro ČTK Pavel Macků, který na fakultě vyučuje a má několikaletou praxi v tištěných médiích. Vydavatelství s fakultou spolupracuje na projektu nazvaném Institut regionální žurnalistiky. Ten zahrnuje nejen stáže pro začínající novináře, ale i vzdělávání žurnalistů z praxe, pořádání jazykových kurzů a odborných přednášek.

Stáže v regionálních médiích budou posluchačům nabízeny od letošního podzimního semestru, kdy také dojde k plánovanému přemístění fakulty a katedra žurnalistiky se rozdělí na tři samostatné části – mediální studia, žurnalistiku a digitální média.

Zdroj: ČTK