Biologická chemie i jako přeshraniční obor

12. 4. 2007 | Aktuality

10. dubna byl slavnostně zahájen první přeshraniční obor Jihočeské univerzity a Keplerovy univerzity v Linci. Bakalářské studium Biologické chemie nabízí široké vzdělání v chemii, biochemii, biologii, biofyzice, dále také základy matematiky, informatiky a fyziky.

„Uskutečňování přeshraničních studijních programů mezi univerzitami v Linci, Pasově a Českých Budějovicích vytváří nové studijní příležitosti nadregionálního významu. Prohlubuje vědecké kontakty mezi univerzitami. Nabízí nové odborné a jazykové kompetence i praktické zkušenosti posluchačům a posluchačkám bez ohledu na jejich státní příslušnost. V neposlední řadě přináší řadu nových impulsů do společenské a technologické praxe středoevropských regionů,“ zdůraznil přínos nově vzniklého oboru rektor JU prof. Václav Bůžek.

Nabízené studium je unikátní svým důrazem na multidiscipli­naritu, komplexní myšlení, spolupráci v mezinárodním týmu a komunikační dovednosti. Jazykem studia je angličtina, čeští studenti budou vedeni také k osvojení němčiny. Struktura studia předpokládá, že první rok stráví studenti v Linci, druhý v Českých Budějovicích, třetí pak na jedné z univerzit podle zaměření svého bakalářského projektu.

Absolventi oboru získají profesní kvalifikaci pro práci ve výzkumných a vývojových institucích (akademických, soukromých a veřejných) či pro práci ve veřejné správě. Pro první rok oboru Biological Chemistry, který bude zahájen 1. října 2007, se počítá s přijetím 20 až 30 studentů z Čech a Rakouska. Jak shrnul prof. Dr. Norbert Müller: „Wir suchen die besten.“