Bez druhého cizího jazyka se studenti neobejdou, tvrdí odbornice

19. 4. 2023 | Studium v zahraničí

studium druhého cizího jazykaUž v září příštího roku by mohly první základní školy zrušit povinnou výuku druhého cizího jazyka. Počítá s tím koncepce, kterou momentálně připravuje vláda. Proti se ale staví někteří odborníci. Propagátorka výuky cizích jazyků Olga Nádvorníková vnímá výuku dalšího cizího jazyka jako příležitost, jak poznat odlišné kulturní prostředí a v budoucnu získat lepší pracovní uplatnění.

„Znalost dalších cizích jazyků je nejenom pro ekonomický, ale i jiný rozvoj země velmi důležitá,“ uvedla pro server Novinky.cz Nádvorníková.

Řada středních škol už nyní kromě anglického jazyka další cizí jazyk nevyučuje. Omezení výuky na základních školách by tak podle Nádvorníkové vytvořilo část generace dospělých lidí, kteří by se za celou školní docházku nesetkali s jiným cizím jazykem než s angličtinou.

Povinnou výuku druhého cizího jazyka zrušili už v roce 2015 na základních školách na Slovensku. Nádvorníková upozorňuje, že to vedlo k 30procentnímu poklesu žáků, kteří se učí druhý cizí jazyk. Pokles se týkal zejména žáků základních škol na venkově.

„Svědectví učitelů a ředitelů škol z praxe v Česku ukazuje, že vývoj by tu byl velmi podobný. Výuka dalších cizích jazyků, včetně němčiny, by navíc zanikla také v sociálně a ekonomicky slabších regionech, a to i když se nacházejí na hranicích s Německem. Rozdíly mezi jednotlivými kraji naší země by se tak ještě prohloubily,“ míní.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Vyrazte na Erasmus na nejstarší univerzity v Evropě

Vyrazte na Erasmus na nejstarší univerzity v Evropě

Evropa je domovem nejstarších univerzit na světě. Součástí jejich dlouhé historie se teď můžete stát i vy, a to prostřednictvím programu Erasmus+. Zamíříte na místo, kde spřádal plány Kryštof Columbus? Nebo raději na alma mater současného krále Velké Británie? Valladolidská univerzita Název španělského města Valladolid zní trošku jako jazykolam, do povědomí se ale vryl díky …

Pět dovedností, které si osvojíte na vysoké škole bez ohledu na obor

Pět dovedností, které si osvojíte na vysoké škole bez ohledu na obor

Ačkoliv vám student historie sice spíš vysvětlí konflikt mezi Palestinou a Izraelem než student IT, který vám naopak pravděpodobně lépe poradí, do jaké operační paměti byste měli investovat, i tak mají oba stejné dovednosti, které si osvojili na vysoké škole. Co vám tedy kromě znalosti oboru dá vysokoškolské studium? Time management Studium na vysoké škole …