ANKETA: Co by prváci měli vědět o studiu na vejšce

12. 10. 2019 | Studentský život

Ticking right answersVysoká škola je pro nově příchozí úplně nový neprobádaný svět. Proto je dobré zjistit, jaké to tam ve skutečnosti je a na co si dát během studia pozor. Vyzpovídali jsme pro vás osm studentů a absolventů, kteří se s námi podělili o své zkušenosti a řekli nám, co by poradili čerstvým vysokoškolákům.

Eva, 23

Pamatujte si, že už nejste na střední škole a nikoho zajímá, jací jste tehdy byli. Není nic špatnýho na tom vzpomínat na střední školu, ale měli byste se soustředit spíš na to, co se děje právě teď. Seznamte se s novými lidmi, najděte si kamarády, sbírejte nové zkušenosti. Jestli se budete moc soustředit na vzpomínky na střední, nevyužijete všechny příležitosti, které vám vysoká může nabídnout.

Petr, 25

Nemějte pocit, že se musíte kamarádit zrovna s lidma, kteří chodí na stejný předměty. Buďte vybíraví ohledně toho, s kým budete trávit čas.

Monika, 27

Zkuste se naučit něco nového, ať už o sobě samotných nebo o tom, co studujete. Škola je přece tak zábavná a máte teď poslední příležitost si ji vychutnat. Naučte se všechno, co vás život mimo učebnu nenaučí, protože pak už začne práce. Kdybych tohle tehdy věděla, mnohem víc bych se soustředila na studium. Dneska už pracuju a škola mi chybí.

Lenka, 23

Chápejte studium na vysoké jako příležitost rozvíjet své zájmy, nebo se alespoň pokuste přijít na to, co vás zajímá. Na vysoké je spousta klubů, k nimž se můžete přidat, tak proč neprozkoumat všechny možnosti? Zpětně si přeju, abych se na škole tenkrát zapojovala do více aktivit. Čas běží vážně rychle, takže je důležité využít každou příležitost, která vám přijde do cesty.

Kristýna, 24

Stýkejte se s kamarády tak často, jak to jen půjde. Vyrůstala jsem na malém městě, kde jsem měla spoustu kamarádů, a na vysokou jsem šla do zahraničí, takže jsem od nich i od rodičů a sourozenců byla odříznutá a zjistila jsem, jak těžké je zůstat s ostatními v kontaktu. Jestli budete mít štěstí, vaši kamarádi budou žít blízko vás, ale ne vždycky to tak dopadne. A tehdy to může trvat měsíce nebo klidně i roky, než některé z nich znovu uvidíte, tak si vychutnávejte každý společně prožitý okamžik.

Martina, 25

Kdybych to mohla celý udělat znovu, tak bych tak nevyšilovala kvůli výběru oboru. Věřte vlastním instinktům, však to nakonec dobře dopadne. Dokonce i když mi občas přišlo, že jsem se rozhodla špatně, tak jsem věděla, že by byla blbost z oboru odcházet – ale na druhou stranu bylo zase fajn vědět, že ta možnost tady vždycky je. Nakonec jsem to dotáhla až do konce, ale nebylo to jednoduchý a asi bych se taky víc učila, kdybych tehdy věděla, jak těžký to bude. Studovala jsem chemii.

Jakub, 27

Jasně, vysoká je zábavná, ale zpětně lituju, že jsem neznal svoje limity. Na seznamovacím večírku v prváku jsem se opil a nedopadlo to moc dobře, takže jsem se ztrapnil před spolužákama, se kterýma jsem další tři roky měl chodit na přednášky. To nebylo příjemný. Sice to brali s humorem a smáli se tomu, ale stejně.

Eliška, 29

Na bakaláři jsem udělala tu chybu, že jsem hodně předmětů odkládala na později a stejně tak učení. Takže jsem kvůli tomu párkrát musela opakovat zkoušky, než jsem se poučila. Prokrastinace je mrcha. Taky je škoda, že jsem víc neposlouchala rodiče, když mi tvrdili, že nemusím učení tolik hrotit. Zpětně nikomu nesejde na tom, jestli jsem z magisterských státnic měla áčko nebo céčko, to jen já jsem to hrozně prožívala a chtěla jsem být co nejlepší a kvůli tomu jsem se tak ponořila do učení, že jsem úplně zapomínala na kamarády, svoje koníčky, rodinu – prostě na všechno. Co se ale snažím říct: Fajn, učte se, berte to vážně, ale taky si najděte čas na sebe, protože mladí budete jenom jednou.