3. adventní okénko: Nejseverněji položená univerzita

3. 12. 2022 | Aktuality

adventní okénkoJe třetího prosince a na sníh to zatím nevypadá. Pojďme si proto udělat výlet a podívejme se, která univerzita leží nejseverněji.

University of Trømso – Arctic University of Norway leží 400 kilometrů za polárním kruhem. V lednu je zde světlo pouze dvě hodiny, ale zato můžete v temnu koukat na polární záři.

Univerzita se v době klimatických změn stává významnou institucí. Můžete zde v přímém přenosu pozorovat tající arktický led. Klíčové výzkumy se tu pak zaměřují například na podmořský život, studium domorodých obyvatel, vesmírnou fyziku nebo telemedicínu. Bonusem je i mezinárodní prostředí – univerzita nabízí více než 20 magisterských oborů vedených v angličtině.

Zdroje: iForum, University of Trømso

Další články k tématu

Sedm tipů, jak se učit o Vánocích

Vánoce jsou svátky klidu a pohody. Pro vysokoškoláky, které hned na začátku ledna čeká zkouška, jsou ale často tou poslední možnou dobou, kdy se na ni mohou připravit. Jenže cukroví a bramborového salátu je hodně, zatímco motivace a disciplíny málo. Jak tedy zvládnout učení i slavení? Stačí když si efektivně rozvrhnete čas a naučíte se […]

číst více

Nejlepší akademické apríly

Že jsou univerzity a výzkumné ústavy upjaté instituce? Někdy to tak možná působí, na apríla se ale některé odvázaly a ukázaly, že i akademici mají smysl pro humor. Zajímá vás, jak doopravdy postavily pyramidy v Egyptě? Nebo jaký nový obor chystá Česká zemědělská univerzita? Podívejte se na pět nejlepších akademických aprílových vtípků. 5. Univerzita Pardubice Všechny […]

číst více