10. adventní okénko: Nejlepší právnická fakulta

10. 12. 2022 | Aktuality

adventní okénko: Nejlepší právnická fakultaDnes slavíme Mezinárodní den lidských práv. Co jiného bychom vám tak měli v našem dnešním adventním okénku představit, než univerzitu, která nabízí nejlepší právnické vzdělání.

Harvardova univerzita ve Spojených státech je nejstarší univerzitou v zemi. Byla založena v roce 1636 a je pojmenovaná po Johnu Harvardovi, který odkázal tehdy nově vybudované koleji svou knihovnu. Právnická fakulta zde byla otevřena o tři čtvrtě století později. I tak je to nejstarší nepřetržitě fungující právnická škola ve Státech, která má navíc největší právnickou akademickou knihovnu na světě.

Podle dat sesbíraných mezi lety 2000 a 2010 měla Harvardova univerzita nejvyšší počet absolventů působící u amerického nejvyššího soudu. Mezi jejími absolventy najdeme ale také Čechy, respektive Čechoslováky. Vůbec první československý absolvent práv na Harvardu byl bývalý rozhodčí krasobruslení Gerhardt Bubník, který v roce 1969 získal stipendium. „Studenti jsou (u nás) nuceni memorovat právní úpravu a obsah přednášek bez nějaké podrobnější diskuse – mluví zejména profesoři. Na Harvardu učitel spíše mlčí, studenti jsou vyzýváni k aktivitě, na kterou je však vyžadována velmi podrobná příprava. Nikdo si však nedovolí přijít nepřipraven,“ vzpomíná na rozdílnost studia Bubník.

Zdroje: Advokátní deník.cz, Bubnik Gerhardt.com HLS Haravrad.edu

Foto: https://hls.harvard.edu

Další články k tématu

Vánoce na koleji? Ošklivé svetry a tajný Ježíšek

Harry Potter zůstával o Vánocích v Bradavicích. A byly to ty nejlepší Vánoce v jeho životě. Pokud i vy letos zůstáváte přes svátky na koleji, není proto důvod, proč si to pořádně neužít. Kde jinde byste se mohli na Štědrý den s dalšími studenty opít u Popelky? Vyzdobte si pokoj Jedním z nejzaručenějších způsobů, jak se dostat do vánoční […]

číst více